Om du har badat i Badviken på Resarö kanske du har sett Oppgården. Ett stort falurött hus som en gång i tiden var en del av Överby gård. Av lokalbor har Oppgården beskrivits som ett kännemärke just på grund av sitt dominanta läge vid Badviken. Enligt kommunens detaljplan erinrar gården om de första spåren av mänsklig verksamhet på ön och hela Överby har en historia som sträcker sig ända tillbaka till yngre järnåldern.
Överby har en lång historia och huset som nu rasat var en av fyra gårdar som har funnits i området. Nu när Oppgården rasat finns bara en kvar.
Privat
Under 2000-talet har gården förfallit allt mer. 2023 lämnade Oppgårdens ägare in ett rivningslov för Oppgården 2023, vilket resulterade i att kommunen gjorde en kulturhistorisk utredning. De fastställde då att byggnaden var värd att bevara. Den dåvarande fastighetsägaren tog då tillbaka sin rivningsansökan. Kommunen och Oppgårdens ägare har pratat och kommunen har varit av uppfattningen att parterna varit överens om byggnadens kulturvärde.
– För oss är det viktigt att bevara viktiga byggnader, säger Kristina Henschen, chef för bygglovsenheten i Vaxholm.
Huset har rasat så pass att man ser rätt igenom det.
Privat
Huset har stått obebott i många år och för några veckor sen rasade det. Det enda kommunen kan göra nu är att starta ett tillsynsärende.
– Det är jättetråkigt. Det är klart att det hade varit bra om vi hade kunnat göra mer, men vi kan inte tvinga personer att ha kvar sina hus.
Nyligen kom det in en ny rivningsanmälan som kommer att beviljas.
Överby 1940-tal.
Privat
Många står öde och förfaller
Det här fallet är inte unikt. SVT har rapporterat att Boverket uppskattar att tusentals hus i hela landet just nu lämnas att förfalla. I en utredning som gjordes för tio år sedan ville Boverket genomföra flera förenklingar så att husägare inte skulle kunna gömma sig för kommunernas krav, på att till exempel ta bort förfallna hus. Detta genom att besluten inte skulle behöva nå ägarna rent fysiskt. I fallet med Oppgården har dock ägaren varit i kontakt med kommunen och ansökt om rivningslov.
Boverkets förslag genomfördes aldrig. En ny utredning där reglerna för delgivinng ses över kan dock enligt SVT genomföras av regeringen.
Alma Knabe med barnbarnet Gunilla Knape.
Mikael Andersson