På den stora gröna planen på Runby IF sparkar några barn på en boll. Under ett vitt tält sitter två tjejer och spelar kort. Vinden blåser och molnen tillåter solen att titta fram lite då och då, för att ge värme.

– Perfekt folbollsväder, säger den ena tjejen.

Sedan 2021 anordnar Runby IF Öppen plan. Idén kom till klubben under pandemin. De ville att de barn som inte kom i väg på semester skulle ha något att sysselsätta sig med. Men det blev också ett sätt att erbjuda ungdomsledare sommarjobb.

– Många av våra barn (klubbens medlemmar) var hemma utan aktivitet. Vi ville göra något för dem, berättar Martin Lindberg, kommunikationsansvarig.

Sommarjobbare

På plats jobbar ett gäng tjejer i gymnasieåldern. En av dem är anställd direkt av klubben, de andra har fått jobbet via kommunen. Filippa Åkesson, 17, och Matilda Cegolsson Larsson, 18, som är på plats för dagen tycker att det har varit ett bra sommarjobb.
De berättar att de ibland försöker få ihop olika grupper så att barnen kan spela en större match. De berättar också att det ibland kommer barn som inte vill spela fotboll utan bara umgås och prata med de äldre tjejerna.

– Förra veckan kom det några barn och satt med oss i sex timmar och bara snackade, berättar Filippa.

Tjejerna finns på plats för att hjälpa om någon skadar sig, behöver stöd eller bara vill sitta och prata. På plats kan barnen som kommer få tips på övningar och låna utrustning, som bollar och små mål. Vatten och solskydd finns på plats och man har även försäljning av fika.

– Men inte de dagar gården har öppet för vi vill inte konkurrera med dem, berättar Filippa.

Mellanrubrik

Irwin Luiro, 12, är här med sin pappa Pasi. Han är medlem i klubben och har spelat i lag i 4–5 år men började sparka boll redan när han var 9 månader gammal.
Han vill bli bättre på fotboll och övar i dag på dribbling. Utlagt på gräset ligger orange koner som han sicksackar mellan innan han måttar ett skott mot målet. Pappa Pasi får agera målvakt.

– Jag försöker fånga bollarna med det är inte så lätt, skrattar Pasi.

Pasi tycker att Öppen plan är ett bra initiativ. Han hade sen semester i år och gick på ledighet först i veckan.

– Det var jätteskönt att Irwin kunde komma hit om dagarna och aktivera sig. Det är duktiga ledare här och det brukar vara bra stämning. Om något händer finns det äldre som kan styra upp. Det känns tryggt, förklarar Pasi.

Trygghetspris

I år mottog klubben Upplands Väsbys trygghetspris för sitt arbete med Öppen plan. Priset delas ut till en aktör inom kommunen som bidrar till ökad trygghet.

– Det finns inte nog med superlativer för att beskriva hur det känns, men det känns väldigt bra. Vi fick 10 000 kronor att investera i ungdomarna. Men äran och att det uppmärksammas är det viktigaste, säger Martin Lindberg.