Det har varit oroligt i Granängsringen under de senaste veckorna.

Under några nätter i mitten av februari flög flera stenar mot lägenheterna intill Granängstorget som krossade flera fönsterrutor, och den 18 februari kastade någon ett brinnande föremål in i en lägenhet som orsakade brand i lägenheten och på balkongen.

Enligt kommunpolis Magnus Mohlin kan händelserna knytas till en konflikt mellan boende och områdets gängkriminella.

– De som bor i fastigheterna har länge stört sig på att obehöriga står i deras portar och röker cannabis. Folk ringer ofta till oss och Tybo och klagar, men nu har vissa även sagt åt gängen och dessvärre blivit utsatta, vilket är väldigt synd då de visat stort civilkurage, säger han.

Enligt polisen finns ett kriminellt nätverk kopplat till Granängsringen. Det rör sig om runt 30 individer, nästan uteslutande män, och utgör den stora delen av personerna polisen träffar på i narkotikarelaterade ärenden i området.

– Det är blandat ungdomar och unga vuxna. Vissa bor fortfarande där, vissa är uppvuxna där men har flyttat till andra områden i eller utanför Tyresö och kommer dit för att hänga med kompisar eller släktingar, säger Magnus Mohlin.

"Blivit en normalitet"

Bland de boende finns också en tydlig uppfattning. Mikael Hansson bor strax utanför området och korsar regelbundet Granängsringen för att handla i matbutiken på Granängstorget.

– De står och hänger nere på torget, röker och säljer droger. Att se polisen här har tyvärr blivit en normalitet. Men jag upplever inte att det är otryggt och känner mig själv inte hotad, säger han.

En person uppger för Mitt i att hon känner sig så otrygg att hon helt undviker att gå genom området. Enligt henne finns det olika portar i området som ockuperats av ungdomsgäng som röker cannabis.

– De har hållit sig på torget, men efter att man satt upp kameror där har de börjat röra sig uppåt i området för att hålla sig undangömda. Jag kunde inte sitta på altanen i somras för att det röks så mycket gräs. Men man säger inte till dem, man vet vad de är kapabla till, säger personen som vill vara anonym till Mitt i.

Mikael Hansson känner sig inte otrygg, men känner till att det florerar mycket droger i området.

Mikael Hansson känner sig inte otrygg, men känner till att det florerar mycket droger i området.

Johanna Wallén

Av alla cirka 700 anmälda narkotikabrott i Tyresö under förra året var 211 av dem i Granängsringen. Samtidigt som det totala antalet anmälda brott minskar i området, har antalet narkotikabrott på fyra år fördubblats.

Öppen drogscen

På Granängstorget finns en av polisen identifierad öppen drogscen – en geografisk, bestående plats där bruk och försäljning av narkotika sker offentligt.

– Bor man i Tyresö, Haninge eller andra närliggande kommuner vet man att det är dit man åker för att köpa knark, som plattan i city. Många behöver passera torget för att handla eller ta bussen, det är inte så kul i dag, säger Magnus Mohlin.

– Det händer något hela tiden, polisen står här varje dag. Många är oroliga och föräldrar vågar inte skicka ner sina barn att köpa något i kiosken. Det känns som att de äger torget, säger en person som jobbar vid Granängstorget.

Polisen jobbar tillsammans med Tyresö kommun och Tyresö bostäder för att få bort drogmarknaden.

– Man kan bygga bort platsen till viss del. Framöver ska man till exempel bygga nya bostäder, men i väntan på det behöver man göra insatser för att få platsen mer attraktiv för andra aktörer. Man kan anordna aktiviteter för barn, få ut fruktstånd från affären och så vidare. Och så måste man säkra upp med vuxna människor – trygghetsvärdar, föräldrar och fritidsledare, säger Magnus Mohlin.

Första skjutningen på fyra år

Skjutningen natten till fredag den 17 februari vid Granängstorget var den första i Tyresö på fyra år.

– Det är främst barnfamiljer som hört av sig och inte mår bra efter händelsen. När sådant här händer leder det till en allmän otrygghet och så ska man inte behöva ha det där man bor. Till följd av detta kollar vi nu på om vi kan öka frekvensen av trygghetsvärdar i området. I år ska vi även förbättra passersystemen i portarna, säger Kent Lundén, vd för Tyresö bostäder.

Skottlossningen ska ha inträffat i en passage intill Granängstorget.

Skottlossningen ska ha inträffat i en passage intill Granängstorget.

Johanna Wallén

Boende uppger för Mitt i att obehöriga vistas i deras trapphus, röker och säljer droger. Enligt Tybo ska passersystemen förbättras under året för att motverka sådana aktiviteter.

Boende uppger för Mitt i att obehöriga vistas i deras trapphus, röker och säljer droger. Enligt Tybo ska passersystemen förbättras under året för att motverka sådana aktiviteter.

Johanna Wallén

Enligt Tybos senaste trygghetsmätningar har den upplevda tryggheten i Granängsringen ökat sedan 2019.

– Framöver fortsätter vi att jobba med tryggheten på flera olika plan. Det har redan gjorts mycket preventivt arbete och finns jättefina förutsättningar för de boende, så hoppas man att det gör skillnad på sikt, säger han.