När den förra kommunledningen beslutade att köpa in förskolebussen för fyra miljoner kronor så var det för att lösa den akuta bristen på förskoleplatser i Vega.

Tanken var att den rullande förskolan, som invigdes hösten 2019, skulle ta ut förskolebarn på platser att uppleva och utforska. Tyresta by och Gålö havsbad var populära destinationer.

Men förskolebussen började snart kantas av problem. Det har varit svårt att få till ett jämnt flöde med barn som är inskrivna på bussen, pedagoger och vårdnadshavare har upplevt organisationen som rörig och under långa perioder har bussen stått helt still. I dag finns inga barn inskrivna på bussen, utan andra förskolor har i stället använt den som utflyktsbuss.

Kök, skötbord, toalett, myshörna, ateljé, madrasser, böcker, lera och färger. I princip allt som finns på en förskola fanns även i förskolebussen.

Kök, skötbord, toalett, myshörna, ateljé, madrasser, böcker, lera och färger. I princip allt som finns på en förskola fanns även i förskolebussen.

Stefan Källstigen

Stort underskott

Nu snart fyra år efter att den invigdes läggs den därför ner. Barn- och förskolenämnden beslutade vid sitt sammanträde i slutet av maj att bussen avvecklas den 1 juli och att den därefter ska säljas.

– Den har gått med underskott hela tiden, så det är inte försvarbart att ha den kvar. Dessutom har det inte funnits något tryck, föräldrar ville inte placera sina barn på förskolebussen. Då är det bättre att fokusera på de faktiska förskolorna så att så mycket pengar som möjligt går ut i verksamheterna och ner till barnen, säger Pernilla Kjellin (M), ordförande i nämnden.

Pernilla Kjellin (M), ordförande i barn- och förskolenämnden i Haninge.

Pernilla Kjellin (M), ordförande i barn- och förskolenämnden i Haninge.

Fredrik Hjerling

Förskolebussen har redovisat ett rejält underskott varje år, och även om den skulle vara i full drift så skulle den gå 700 000 kronor back varje år.

Under åren 2019-2022 gjorde förskolebussen ett underskott på 3,3 miljoner kronor, och i år räknar man med att Jordbro förskoleenhet, dit bussen räknas, går en miljon back på grund av förskolebussen.

Pernilla Kjellin säger att det i dag inte finns någon brist på förskoleplatser i kommunen, och att man ser över de verksamheter som går med underskott.

Finns det andra förskolor som ni också vill lägga ner?

– Nej, det är inget som vi ser nu.

Den enda anställa som påverkas av nedläggningen av förskolebussen är busschauffören, vilken har en provanställning som löper ut i sommar och inte då förlängs.