Värmdö kommun är redo att pröva en detaljplan för att göra företagsområdet Torsbergsbacken i Hemmesta, som har vuxit fram under åtta år med tillfälliga bygglov, till ett nytt industriområde.
Det är beskedet till fastighetsägaren Prab Fastigheter Värmdö AB som ansökt om planbesked.
– Från politiskt håll är vi villiga att pröva området i en planprocess då det skulle kunna förbättra trafiklösningen i området, förbättra dagvattnet och säkra lokala arbetstillfällen då det är många som arbetar i området, säger Kristina Lång (C), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.
Torsbergsbackens industriområde har vuxit fram under åtta år.
Eva Tonström
Fastigheten är 98 829 kvadratmeter stor och där finns 48 företag som sysselsätter cirka 190 personer.
Eftersom det är en avvikelse från översiktsplanen, där det är klassat som naturområde, måste planläggning i så fall ske med ett "utökat förfarande" enligt plan- och bygglagen.
Som Mitt i Värmdö har berättat pågår två tillsynsärenden i området efter tips om förorenade fyllnadsmassor, att orenat lakvatten rinner ner i Hemmesta sjöäng och att flera mark- och bygglov saknas.
Torsbergsbackens industriområde har vuxit fram under åtta år.
Eva Tonström
Nytt industriområde har växt fram i åtta år – utan styrets vetskap
Ett nytt industriområde har bildats i skogen ovanför Hemmesta vägskäl.
Det har skett utan detaljplan och utan vetskap hos kommunstyrelsen.
På en höjd bakom träden, dolt från Fagerdalavägen och Hemmesta sjöäng, som ligger nedanför, håller Värmdös nya industriområde på att växa fram.
Det är 98 800 kvadratmeter stort, alltså 9,8 hektar, och rymmer ett 40-tal företag som hyr plats.
Det nya industriområdet är fullt med stora byggnader och tunga fordon som står parkerade på rad. Hela området är instängslat med en grind som bara kan öppnas av de som har behörighet.
Eva Tonström
Ansvarig politiker visste inget
Problemet är bara att det nya industriområdet saknar detaljplan och i Värmdös översiktsplan är området klassat som naturmark.
– Jag är förvånad, för att uttrycka det milt, hur det här har kunnat ske, säger Kristina Lång (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens planutskott.
Tillfälliga bygglov för tre stora industrihallar gavs på delegation 2017. Då var bedömningen att loven kunde ges i avvaktan på ”en eventuellt kommande detaljplan”. Sedan dess har området vuxit år för år.
I dag finns tio byggnader i olika storlek i Torsbergsbacken, som det nya industriområdet kallas, och cirka 200 personer jobbar där. En byggnad har permanent bygglov, övriga lov löper ut 2029-2032.
Vy från Fagerdalavägen. Det gamla boningshuset står kvar men intill kan man skymta hörnet av en jättelik industribyggnad. Tidigare fanns en stenkross på fastigheten.
Eva Tonström
I höstas godkände Värmdö kommun att fyra byggnader ansluts till kommunalt VA, trots att det saknas detaljplan.
– Det här går emot våra principer i Värmdö kommun. Om det här ska fortsätta som industriområde krävs en planläggning där omhändertagande av dagvatten, trafik till och från området, byggrätter och mycket mer finns reglerat, säger Kristina Lång.
– Det skulle bli svårt, och enormt dyrt, att återställa området till naturmark. Vem skulle i så fall stå för den kostnaden? tillägger hon.
Strider mot översiktsplanen
Hemmestatorp 1:2, som fastigheten heter, ägs av PRAB Fastigheter Värmdö AB. De vill inte kommentera planerna för området.
– Det är av hänsyn till företagen som har sin verksamhet där, du får ta allt med kommunen, säger Roger Antfolk, Värmdöbon och entreprenören som äger företaget.
Inhägnat och stängt. Grinden kan bara öppnas av de som har behörighet till området. Här vid infarten från Skärgårdsvägen.
Eva Tonström
Vem som är ansvarig för att det har blivit så här finns inget klart svar på, enligt politiker som Mitt i Värmdö pratat med. Men Mikael Sköldberg, Värmdös enhetschef för bygglov och strandskydd, förklarar.
– Marken hade tidigare varit en bergtäkt, därför gick den inte att använda som naturområde i det skicket. Så när det visade sig att det fanns behov av företagslokaler gav vi tillfälliga lov löpande. Det har alltid funnits med en avvecklingsplan. Men framöver måste området hanteras i en detaljplaneprocess, säger han.
En ansökan om att detaljplanera området har kommit in från markägaren.
– Eftersom det strider mot översiktsplanen måste vi i så fall tillämpa så kallat utökat förfarande och det är något som politikerna får ta ställning till, säger Mikael Sköldberg.
Industriområden i Värmdö
Värmdö har fem områden med småindustri, större verksamheter och handel:
Älvsby industriområde (Ploglandet, Magneberg och Älvsby), Värmdölandet
Återvall/Vallbo, Ingarö
Ekobacken, Gustavsberg
Värmdö marknad, Gustavsberg
Mölnvik, Gustavsberg
I översiktsplanen föreslås även Kil utredas för småindustri.
Företagen i Torsbergsbacken jobbar med snickeri, lager, rekonditionering och båtuppställning, bland annat. Området har infart från två håll.
När de första byggloven gavs 2017 styrde Allians för Värmdö kommunen. Nuvarande styre Värmdösamarbetet tog över 2022.
Källa: Värmdö kommun
Det nya industriområdet Torsbergsbacken är fullt med stora industribyggnader och tunga fordon står parkerade på rad. Tidigare fanns en stenkross på fastigheten.
Eva Tonström
Nytt industriområde har växt fram i åtta år – utan styrets vetskap
Nya industriområdet granskas efter tips om miljöbrott
Industriområdet Torsbergsbacken i Hemmesta har vuxit fram under flera år utan detaljplan.
Nu ska Värmdö kommun inspektera området efter tips om misstänkt miljöbrott.
Mitt i Värmdö berättade i januari att ett nytt industriområde har vuxit fram i Hemmesta under åtta års tid. Det har skett med tillfälliga bygglov, utan detaljplan, och utan att kommunstyrelsen känt till det.
Dessutom är området klassat som naturmark i kommunens översiktsplan.
Torsbergsbacken, som det kallas, är 9,8 hektar stort och rymmer nu ett 40-tal företag som sysselsätter cirka 200 anställda.
I höstas godkände Värmdö kommun att fyra byggnader ansluts till kommunalt VA, trots att det saknas detaljplan.
Industriområdet Torsbergsbacken ligger på höjden ovanför Hemmesta sjöäng.
Eva Tonström
Fyllnadsmassor och lakvatten ska kollas
Nu har kommunen startat två tillsynsärenden i området. Det efter tips från allmänheten om misstankar att det är byggt på förorenade fyllnadsmassor, att orenat lakvatten rinner ner i Hemmesta sjöäng och att flera mark- och bygglov saknas. Bland annat.
Det ena tillsynsärendet ska granska att miljölagarna följs när det kommer till fyllnadsmassor och dess innehåll, och omhändertagande av dagvatten.
– Det kan vara rester från när man byggt ut området som använts som fyllnadsmassor. Det kallas för användande av avfall för anläggningsändamål och är inte ovanligt, säger Malin Welander, chef för bygg- och miljöavdelningen i Värmdö kommun.
Där kan till exempel rester av betong och tegel ingå. Det får användas om det är krossat i tillräckligt små bitar och innehåller så pass låga halter av eventuella föroreningar att det utgör "mindre än ringa risk" för människor och natur, enligt Malin Welander.
Torsbergsbackens industriområde har vuxit fram under åtta år. Det gränsar till nya Hemmesta naturstig.
Eva Tonström
Kontrollera mark- och bygglov
Det andra tillsynsärendet startas för att kontrollera att allt som gjorts på platsen, i form av markberedning och byggnader, har de lov som krävs.
Kommunen har gjort tillsyn i området tidigare när det bedrevs stenkross och sortering av fyllnadsmassor på platsen, och i samband med bygglovsärenden, enligt Malin Welander.
Roger Antfolk, som äger Torsbergsbacken via sitt bolag PRAB Fastigheter Värmdö AB, vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till kommunen och den utredning som ska göras.
Torsbergsbackens industriområde har vuxit fram under åtta år. Det gränsar till nya Hemmesta naturstig.
Eva Tonström
I början av veckan hade kommunens inspektörer inte varit ute på plats och tittat ännu.
Normalt sett är första steget att fastighetsägaren, eller den som uppges ha orsakat störningen, ges möjlighet att bemöta uppgifterna, enligt Malin Welander.
Vatten rinner från Torsbergsbacken ner mot Hemmesta sjöäng.
Eva Tonström
Torsbergsbackens industriområde
Tillfälliga bygglov för tre stora industrihallar gavs på delegation 2017. Då var bedömningen att loven kunde ges i avvaktan på ”en eventuellt kommande detaljplan”. Sedan dess har området vuxit år för år.
I dag finns cirka tio byggnader i olika storlek i Torsbergsbacken. En byggnad har permanent bygglov, övriga lov löper ut 2029-2032. Markägaren har skickat in en ansökan om att detaljplanera området.
Innan det blev företagsområde bedrevs krossning och sortering av sten på platsen.
Under åren 1921–1939 var området en försvarsanläggning, Torsbergsbatteriet, och det finns fortfarande spår kvar av det.
Källa: Värmdö kommun
Industriområdet Torsbergsbacken ligger på höjden ovanför Hemmesta sjöäng.
Eva Tonström