Förrförra veckans skyfall har orsakat problem både på stränder, i badvatten och på grusvägar i Skärholmens stadsdelsområde.

De stora regnmängderna gjorde att stränderna fylldes av djupa fåror när sanden sköljdes bort. Och grus sköljdes bort från parkvägarna vid Mälarhöjdsbadet och Sätrastrandbadet.

– Vi hade ett skyfall där det var väldigt många millimeter som föll, kanske 80 på två dagar och när det sker ser vi effekter i stadsmiljön, säger Lover Örsan, parkingenjör i Skärholmen.

Ökad kostnad för staden

För parkförvaltningens del handlar det framförallt om att regnet sköljer bort grus och sand.

– Efter sådana här regn behöver vi ge oss ut och laga våra parkvägar och det kostar naturligtvis pengar, säger Love Örsan.

Bland annat måste man fylla på med och trycka till grus och suga ur brunnar. Och Love Örsan befarar att problemen kommer att öka.

– Det man är orolig för med klimatförändringarna är att det i framtiden oftare ska komma nederbörd på det här sättet, säger han.

Orsakade bajs i badvattnet

Skyfallen påverkade även badvattnet runt om Stockholm. De kraftiga regnmängderna gjorde att stadens vattenrening inte fungerade som den ska. Flödena breddades och avloppsvattnet blandades med dagvattnet och läckte ut i Mälaren. Vilket ledde till att miljöförvaltningen utfärdade ett tillfälligt badförbud eftersom bajsbakterier kunnat läcka ut vid stadens bad.

– Avloppssystemet klarar inte så stora mängder nederbörd. Vid baden i Sätra och Mälarhöjden där vi har skogar runtomkring finns också vilda djur som bajsar så det sköljs ner. Och effekterna där blir att vattnet blir kontaminerat med fekala bakterier, säger Jerzy Slazak, miljö och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen och fortsätter:

– Vi vet inte vad som finns i badvattnet efter skyfall så vi har slagit larm att det ska vara skyltat med avrådan för bad till dess att vattnet är kontrollerat, säger han.

Vid de senaste mätningarna var badvatten vid Mälarhöjdsbadet och södra delen av Sätrabadet bra, medan badvattnet i den norra delen av Sätrabadet hade dålig kvalitet.

Lagningarna av grusvägar i området är beställda och väntas vara klara senast denna vecka.