Olivia Leksell har lagat mat så länge hon kan minnas.

– När jag var liten hjälpte jag mormor i köket när jag fortfarande hade blöja.

Matintresset blommade så småningom ut i ett Instagramkonto, där hon publicerade bilder på hemlagad mat. Kontot nådde till slut TV4, som hörde av sig och uppmanade henne att söka till Sveriges Mästerkock.

– Det var precis den knuffen jag behövde, annars hade jag nog inte vågat söka. När man bryr sig så mycket om mat kan det bli ett högt fall. Jag velade länge, men efter uppbackning från familjen och min kille tog jag till slut mod till mig och sökte.

”Ville göra något med risk”

Väl på audition bjöd Olivia på en svampravioli, med beurre blanc, örtolja och mandelpangrattato. Det mest kritiska momentet – att tillreda såsen – skulle hon genomgöra framför juryn.

– Det är ju många som väljer att köra säkert, att typ värma upp köttet framför dem, men jag ville göra något mer riskabelt. Om jag nu skulle göra det här, ville jag göra det med bravur.

Olivia gick vidare och fick en biljett till Gävle för nästa tävlingsmoment. Hon försökte förbereda sig så gott hon kunde, men det visade sig vara lönlöst.

– Det är en otrolig utmaning. Hur det är att trängas med alla andra på en liten yta och jobba i det sjuka tempot går knappt att beskriva. Jag skar mig fem gånger på en dag på grund av stressen och nerverna.

Samtidigt säger hon att hon var ganska bekväm framför kameran.

– Det var viktigt för mig att min personlighet fick komma fram, så jag blev ganska filterlös. Det syns i programmet att jag har känslorna på utsidan.

En av de tolv bästa

Ett exempel på det var hennes reaktion när hon fick veta att hon hade gått vidare som en av de tolv bästa i tävlingen.

– Jag började storgråta. Det var mest att de såg en potential i mig, det var en sådan bekräftelse.

Samtidigt beskriver Olivia hur hennes mål hela tiden skjuts fram. I början var hon nöjd med att gå vidare från audition, sedan ville hon bara klara sig igenom Gävle – och till slut fanns det bara ett mål på kartan.

– Tävlingsmänniskan i en vaknar när man förstår att det kanske går att vinna allt.

Trots det var stämningen deltagarna sinsemellan på topp.

– Jag hade inte kunnat leva med mig själv om jag aktivt saboterade för någon annan, jag tycker att alla ska ha samma förutsättningar.

Olivia jobbar i vanliga fall som researcher på en reklambyrå, men är hemlighetsfull om framtiden.

– Det kan jag inte riktigt berätta något om, men hela programmet var något av det största jag varit med om.

Sveriges mästerkock sänds på TV4 under hösten.