Häng. Boende kan känna otrygghet vid häng i trappuppgångar. Men det finns oftast bättre lösningar på problemet än kameror enligt Krister Bergh, säkerhetsstrateg på Svenska Bostäder. Foto: Most Photos/Pi Frisk/Svenska Bostäder

Olidligt ljud ska få bort hänget i trapphusen

Oljud eller kameror. Mot oönskat häng i trapphusen är oftast de nya ljudstörarna den bästa medicinen enligt Krister Bergh, säkerhetsstrateg på Svenska Bostäder. "Ibland försvinner hänget på bara en dag", säger Bergh.

  • Publicerad 05:00, 27 okt 2021

Ibland tror man inte att det är sant

Det kommunala bostads- och fastighetsbolaget Svenska Bostäder har minskat antalet övervakningskameror kraftigt. Enligt Hem och hyra, som var först med att berätta om bolagets satsning på vad som kallas "intelligenta ljudstörare", har antalet kameror minskat från cirka 400 till ett 60-tal i dag.

Finns i hela Stockholm

Svenska Bostäder har i dag ljudstörare att sätta upp i alla sina områden i Stockholm, det vill säga västerort, Järva, innerstan och söderort.

– Det är lätt att man drar på med åtgärder utan att veta vad som är bäst. Kameror har i flera fall visat sig vara verkningslösa. Den som säljer droger i trapphus kan lätt dra upp en kapuschong eller spraya linsen på kameran. Det är ju heller inte olagligt att stå i en portuppgång, säger Krister Bergh.

Då slås oljudet på

En ljudstörare lyssnar efter närvaron av människor och är inställd på att dra igång ett obehagligt ljud när folk uppehåller sig i trapphuset. Ljudstörarna ställs in och brukar gå i gång efter 5-10 minuter. Efter en stund upphör ljudet och anläggningen börjar lyssna igen. Om personerna inte lämnar upphör kan ljudstörarna även larma väktare.

Krister Bergh beskriver ljudet som mycket obehagligt – en hög långdragen ton som dessutom är stark volymmässigt.

– Du vill inte vara kvar. Ibland tror man inte att det är sant. Det vi jobbat mot hur länge som helst kan vara borta på en dag.

Bostäder. Det kommunala bolaget Svenska bostäder har 27 178 lägenheter runt om i hela Stockholm men äger också köpcentrum. Foto: Most Photos

Ska inte störa boende

Enligt Krister Bergh stör inte anläggningarna hyresgästerna.

– Trappuppgångarna är ofta gjorda i sten eller betong och ljudet studsar bara. Dessutom åtgärdar det här ju vad som stör de boende i grunden.

Någon bild på hur ljudstöraren ser ut vill dock inte Svenska Bostäder visa av rädsla för skadegörelse. Apparaten är liten och går dessutom att maskera.

"En sista utväg"

Att Svenska Bostäder minskat på antalet kameror har också skett av nya lagar som trädde i kraft 2018. Trots det har kamerorna ökat kraftigt hos de 38 största bostadsbolagen i Sverige, enligt Hem och hyras sammanställning.

– Enligt lagen är det tydligt att kameror ska ses som en sista utväg. Att filma där folk bor ses som bland det mest integritetskränkande du kan göra.

När är kameror att föredra framför ljudstörare?

– Kameror kan också vara effektiva mot droghantering. Men de kan också vara bra när det handlar om folk som utför sina behov i trapphus eller mot skadegörelse.

Kameror får användas vid omfattande problem

Bostadsbolagen ansvarar själva för att deras kamerabevakning i trapphus är laglig.

Vid problem ska bolagen först undersöka och vidta andra åtgärder.

Enligt Integritetsskyddsmyndigheten är kameror i trapphus särskilt integritetskänsliga eftersom de boende blir övervakade vid sina bostäder och att bilderna "möjliggör en kartläggning av de boendes vanor, besök och umgängeskrets."

Myndigheten har dock godtagit bevakning av entréer och trapphus i fall när det funnits stora problem med brott i fastigheten.

Det kan röra sig om exempel vapen- och narkotikaförsäljning i trapphus, omfattande skadegörelse, stölder eller obehöriga personer som uppehåller sig i trapphus och hot mot boende.

Visa merVisa mindre