Det kommunala bostads- och fastighetsbolaget Svenska Bostäder har minskat antalet övervakningskameror kraftigt. Enligt Hem och hyra, som var först med att berätta om bolagets satsning på vad som kallas "intelligenta ljudstörare", har antalet kameror minskat från cirka 400 till ett 60-tal i dag.

Finns i hela Stockholm

Svenska Bostäder har i dag ljudstörare att sätta upp i alla sina områden i Stockholm, det vill säga västerort, Järva, innerstan och söderort.

– Det är lätt att man drar på med åtgärder utan att veta vad som är bäst. Kameror har i flera fall visat sig vara verkningslösa. Den som säljer droger i trapphus kan lätt dra upp en kapuschong eller spraya linsen på kameran. Det är ju heller inte olagligt att stå i en portuppgång, säger Krister Bergh.

Då slås oljudet på

En ljudstörare lyssnar efter närvaron av människor och är inställd på att dra igång ett obehagligt ljud när folk uppehåller sig i trapphuset. Ljudstörarna ställs in och brukar gå i gång efter 5-10 minuter. Efter en stund upphör ljudet och anläggningen börjar lyssna igen. Om personerna inte lämnar upphör kan ljudstörarna även larma väktare.

Krister Bergh beskriver ljudet som mycket obehagligt – en hög långdragen ton som dessutom är stark volymmässigt.

– Du vill inte vara kvar. Ibland tror man inte att det är sant. Det vi jobbat mot hur länge som helst kan vara borta på en dag.

Ska inte störa boende

Enligt Krister Bergh stör inte anläggningarna hyresgästerna.

– Trappuppgångarna är ofta gjorda i sten eller betong och ljudet studsar bara. Dessutom åtgärdar det här ju vad som stör de boende i grunden.

Någon bild på hur ljudstöraren ser ut vill dock inte Svenska Bostäder visa av rädsla för skadegörelse. Apparaten är liten och går dessutom att maskera.

"En sista utväg"

Att Svenska Bostäder minskat på antalet kameror har också skett av nya lagar som trädde i kraft 2018. Trots det har kamerorna ökat kraftigt hos de 38 största bostadsbolagen i Sverige, enligt Hem och hyras sammanställning.

– Enligt lagen är det tydligt att kameror ska ses som en sista utväg. Att filma där folk bor ses som bland det mest integritetskränkande du kan göra.

När är kameror att föredra framför ljudstörare?

– Kameror kan också vara effektiva mot droghantering. Men de kan också vara bra när det handlar om folk som utför sina behov i trapphus eller mot skadegörelse.