Under cornapandemin har kvinnojouren i Haninge fått ta emot nästan dubbelt så många samtal, mejl och sms varje vecka jämfört med tiden innan.

Nu görs mellan 45 och 50 kontakter i varje vecka, mot runt 25 innan. Men då kan en och samma kvinna stå för flera av samtalen eller meddelandena.

– Det handlar om kvinnor som lever med trakasserier, kränkningar, övergrepp och psykiskt våld. Det är ett stort problem här i Haninge, det märker vi i antalet kontakter som tas, säger Kim Loeld, ordförande för Kvinnojouren i Haninge.

Hon berättar att det är kvinnor från alla samhällsklasser och åldrar som hör av sig.

Förra året var det totalt 130 olika kvinnor i Haninge som var i kontakt med kvinnojouren.

För att visa på problemet har man därför i samband med Orange day den 25 november, alltså FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor som uppmärksammas över hela världen, en utställning i kulturhuset i Handen. Detta förutsatt att coronarestriktionerna tillåter det.

– I utställningen tar vi upp frågor så som varför kvinnan stannar kvar med den våldsamma mannen, varför hos inte polisanmäler och vad vi kan göra för att stoppa våldet. I utställningen finns bland annat 130 slipsar, och det är en för varje förövare bakom de utsatta kvinnorna i Haninge, säger Kim Loeld.