Vid 15-tiden på onsdagen gick en man till attack mot en kvinna vid Lillängens busshållplats. Han ska ha slagit henne i bakhuvudet och sparkat henne i ryggen, utan tillhyggen.

Efter misshandeln tog hon sig på bussen och ringde polisen.

– Vi skickade en patrull till busshållplatsen Alphyddan i Nacka där vi mötte upp henne. Gärningsmannen är en okänd person för henne, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

Kvinnan ska ha fått ont men ingen akut vård behövdes. Polisen sökte efter mannen utan att hitta honom.

Hotade till livet

Inte ens en timme innan misshandeln kommer ett par in på polisstationen för att upprätta en anmälan om olaga hot och ofredanden.

– Vi var på bussen från Slussen till Järla station i Nacka. Vi pratade på turkiska tillsammans och sedan när vi gick av bussen så följde en man, som också satt på bussen, efter oss, säger kvinnan i paret, som inte är svensktalande.

Mannen började skrika efter paret.

– Vi förstod inte vad han sade eftersom han pratade svenska. Men sedan frågade han efter vår adress på engelska.

När paret inte ville ge mannen deras adress skrek han att han skulle döda dem.

– Vi fortsatte gå och försökte ignorera honom. Vi mötte ett svenskt par med en bebis och sa att vi blev förföljda. Mannen sade att han skulle hitta oss och döda oss men sedan försvann han därifrån.

Räddade av busschaufför

Men när paret tog sig till en annan busshållplats, i ett försök att komma bort från mannen, kommer han springandes med en stor pinne.

– Vi började också springa eftersom han tänkte slå oss.

Kvinnan försökte stoppa bilarna på vägen för att få hjälp men ingen stannade. Då åkte en buss förbi.

– Busschauffören stannade för att hjälpa oss och hann precis släppa på oss och stänga dörrarna när mannen kom. Han försökte klämma sig in mellan dörrarna men lyckades inte.

De tog sig till polisstationen för att anmäla händelsen men kvinnan känner sig inte lyssnad på.

– Jag grät och skakade, men de sa att det inte är olagligt att följa efter personer i Sverige. Jag förklarade att han inte bara följde efter oss utan att han försökte slå ihjäl oss.

Hon frågade också om skjuts hem, eftersom hon var så rädd, men polisen ska då ha sagt att gärningsmannen säkert hade lämnat platsen.

– Jag vågade inte ta bussen hem igen så jag bokade en taxi.

Andra dagen på jobbet

Paret kommer från Turkiet och bor i Sverige för studier och kvinnan var i Nacka för jobb.

– Jag trodde att jag skulle känna mig trygg som kvinna i Sverige, eftersom Turkiet är ganska otryggt för kvinnor, men jag har aldrig haft en sådan här upplevelse i mitt hemland.

I båda ärendena har kvinnorna gett samma signalement.

– Det är inte ett jätteutmärkande signalement men de skiljer sig inte ifrån varandra, säger Evelina Olsson på polisen.

Polisen utreder händelserna som misshandel, olaga hot och ofredanden.