Arbetslösheten har slagit hårt mot Järva. Mellan december 2019 och december 2020 ökade andelen öppet arbetslösa och personer i program med aktivitetsstöd i Rinkeby-Kista med 4,59 procentenheter; den högsta ökningen i en enskild stadsdel under pandemin.

I Spånga-Tensta var samma siffra en ökning med 3,11 procentenheter.

Tenstabon David Persson, 25, är en av de många som blivit arbetslös under pandemin.

Han hade sagt upp sig från jobbet som ombudsman för att börja ett nytt jobb vid årsskiftet, när hans nya arbetsgivare meddelade att företagets ekonomin inte tillät att tjänsten tillsattes. Orsaken var pandemin.

– Om arbetsgivare hade gått med vinst då hade det varit orättvist. I det här fallet handlade det om att företaget inte hade ekonomin, säger han.

David har sedan beskedet sökt efter ett nytt jobb.

– Jag skickar in ansökningar om lediga jobb som jag ser, där jag känner att jag kan bidra med något. Jag vill inte bara ta ett jobb utan jag vill känna att jag kan bidra till företagets och min egen utveckling.

Under de veckor som han sökt arbete är hans upplevelse att rörligheten på arbetsmarknaden har minskat, även för en person med ett brett kontaktnät som han själv.

– Det är svårare att söka jobb än tidigare, det är inte lämpligt att söka upp arbetsgivare, vilket ger ett annat intryck än på telefon.

Han tror dock att det löser sig.

– Jag ser ljust på framtiden. Om vi håller i och håller ut är vi snart igenom det här.

Behov av att byta bransch

På arbetsförmedlingen i Järva märks krisen tydligt av. Här har antalet inskrivna ökat med 20 procent sedan i mars.

Framför allt är det personer som har arbetat inom handel, lokalvård och i hotell- och restaurangbranschen som har förlorat jobben.

Många har behov av tolk och nästan hälften, 44 procent, av de inskrivna saknar gymnasiekompetens, uppger Linnéa Stigsäter, enhetschef på arbetsförmedlingen i Järva.

– Det är personer som har jobbat inom serviceyrken som bor här och där har pandemin slagit väldigt hårt. Det finns stora behov av att satsa på utbildning för att kunna byta bransch. Många kan behöva skaffa sig ett helt nytt yrke, säger hon.