Svampsäsongen på Mälaröarna och i Stockholmstrakten började bra och utan större ansträngning kunde svampplockarna få med sig några vårmusseroner i korgen hem. Svampen dök upp i skogarna runt om på Mälaröarna i maj.

– Den växer i kalkrika gräsmarker och förekom väldigt rikligt i år. Förra året fanns det nästan ingenting alls av den, säger Bo Nylén, mykolog och ordförande i Mälaröarnas naturskyddsförening.

Färre kantareller

Även kantareller har det varit gott om, men nu när hösten är här har det inte varit lika mycket av den sorten.

– Det har avklingat. Det beror lite på hur många skurar man får och hur våren har varit. Tidiga försommarregn bruka vara bra för kantarellen.

Bo Nylén ser tillbaka på några månader där regnet inte varit optimalt för svamptillväxten.

– Det som har stuckit ut är att regnen har kommit ganska sporadiskt, men när de har väl kommit har det varit kraftiga skurar. Det innebär ofta att vattnet inte kan gå ner i marken på det sätt det borde. Jorden har varit packad och då rinner det mesta av vattnet bort i stället för till svampen.

För en bra svamphöst hoppas Bo Nylén nu på regelbundet och inte så intensivt regn. När det gäller trattkantareller ser han ödesveckor framför sig.

– Skiftet september/oktober kommer avgöra trattkantarellens öde. Ingen frost och mindre regn regelbundet, då kommer de också.

Gynnas av åskskurar

Men Bo Nylén känner ingen större oro och vet att tillväxten ser lite olika ut över året och mellan åren.

– Varje år har sin egen trend. Svamparna kan inte anpassa sig till det. De kommer när de yttre förutsättningar är de rätta. Vissa år finns inte vissa arter.

Skulle det komma intensiva regn mer sällan finns ändå svampar som gynnas.

– Om det kommer riktigt kraftiga regn i åskskurar finns det några röksvampar som gärna tar till sig det. Det finns en som heter jätteröksvamp, stor som en fotboll ungefär, och en lite mindre som kallas för läderboll. De är sällsynta, men ätliga, säger Bo Nylén.