Lindholmen är till salu. Belägen vid inloppet till Vinterviken, en liten idyllisk ö med kulturminnesmärkta hus från 1880-talet. Här råder linoljefärger, snickarglädje, sekelskiftescharm och framför allt – ett stort lugn. Vintertid när isen ligger brukar ön vara välbesökt av flanörer.

Det finns dock några aber för dig som är köpsugen. Förutom att ha en stor plånbok ska du brinna för bevarandet av gamla hus, stå ut med att vara utan vatten och avlopp och tillåta att allmänheten knallar omkring på ön. Och just det – du får inte bo permanent i husen.

Klubbensborg: Blev för mycket

De fyra husen på ön inklusive ett kallbadhus, bastu och lusthus har från 2000 ägts av föreningen Fritidsgården Klubbensborg.

– Efter många års funderande fram och tillbaka har vi kommit fram till att vi tyvärr måste sälja, säger Kristina Rauséus Forsberg på Klubbensborg.

– Vi känner att vi varken hinner sköta husen eller har råd att ha dem kvar. Förhoppningen är att någon som vill bevara miljön köper ön.

Att bevara miljön och husen ingår i köparens plikter. Byggnaderna har den högsta kulturhistoriska klassificeringen hos Stadsmuseet. Det är tomträtten, upplåten av Stockholms stad som säljs. Villkorat i försäljningen är också ett servitut som tillåter allmänheten att dagtid vistas på ön upp till fem meter från byggnaderna. Andra villkor är förbud mot permanentboende och att reguljär ångbåtstrafik sommartid kan angöra ångbåtsbryggan.

Inte helt lätt kanske att hitta rätt köpare till ön?

– Jag ser framför mig en privatperson eller en sammanslutning med resurser och intresse i gamla hus, säger mäklaren Adam Smith på Historiska hem och nämner kaféverksamhet som en möjlig aktivitet.

– Jag fick också ett tips av någon – att sälja till ett produktionsbolag som kan slå ner sina pålar där och kanske göra en serie som utspelar sig på ön, haha!

På frågan om vad Lindholmen kan komma att kosta säger Adam att han inte har en aning, att det inte finns något direkt prejudikat.

– Det går inte att säga ens mellan tummen och pekfingret. Mellan handflatorna kan jag säga mellan 15 och 50 miljoner.