– Det finns en process som är uppstartad för att starta ett ungdomsråd. Just nu håller man på och gör en undersökning tillsammans med ungdomarna, tanken är att den ska vara klar 14 mars. Man kan kalla det en fältstudie tillsammans med ungdomar, vad ungdomar förväntar sig av ett ungdomsråd, säger Johan Heinonen (S), stadsdelsnämndens ordförande.

Undersökningen ska visa vad ungdomarna själva tycker.

– Sedan är tanken att till att börja med starta upp ett ungdomsråd på Ungdomens hus. Men den långsiktiga målsättningen är att man ska involvera alla grundskolor i Bromma.

Ungdomsrådet är tänkt för ungdomar som är mellan 13 och 17 år.

Vad ska ungdomsrådet göra?

– Fältstudien får visa vad ungdomar förväntar sig.

Till att börja med kommer ungdomsrådet att finnas i Ungdomens hus på Islandstorget. Tanken är att rådet ska vara till för alla ungdomar i åldern 13-17 år i Brommas grundskolor.

Till att börja med kommer ungdomsrådet att finnas i Ungdomens hus på Islandstorget. Tanken är att rådet ska vara till för alla ungdomar i åldern 13-17 år i Brommas grundskolor.

Stefan Källstigen

Han säger att det kan handla om vad ungdomar vill ska hända med utemiljöer, om man vill ha mer hjälp med läxhjälp, eller andra aktiviteter.

– Då är vår ambition att lyssna in ungdomars tankar och idéer. Vi försöker vara försiktiga med vad ungdomar vill, att inte köra över de tankar och idéer som finns. Vår erfarenhet är att när man frågar ungdomar brukar det komma väldigt mycket kloka svar och tankar, säger Johan Heinonen.

Ungdomsrådet kan även komma att få en egen budget.

– Det finns en tanke att de även ska få tillgång till en medborgarbudget, att de har möjlighet att styra över en del pengar till verksamheter, så de kommer att få rätt stort inflytande, sedan kan jag inte säga exakt hur mycket pengar medborgarbudgeten kommer att vara men det är sådant som det kommer att fattas beslut om.

Rådet ska bestå av sju personer

Ungdomsrådet ska bestå av sju personer och ska ha fyra mötestillfällen under 2025.

– Tanken är att ungdomsrådet ska starta upp så fort som möjligt efter den 14 mars, det är då stadsdelsförvaltningen fått in tankar och synpunkter från ungdomarna.

Ungdomsråd är ingen ny idé. Johan Heinonen säger att ungdomsråd som funnits tidigare i Bromma har blivit för stela, formella, för att ungdomar ska tycka att de kan förändra saker.

– Det kommer att bli ett litet nytt format än ett traditionellt ungdomsråd.

Dina förhoppningar?

– Att ungdomar i Bromma känner att de är delaktiga och har möjlighet att vara med och påverka, att de får delaktighet och inflytande i samhället.