Roslagsbanan

I slutet av oktober steg de första passagerarna på för att åka det första av de nya X15p-tågen på Roslagsbanan. Turen var en del av regionens planerade tågbyten. De nya tågen ska bland annat var tystare och även utrustade med eluttag för exempelvis mobil- eller datorladdning. Dessutom ska de vara mer energisnåla.

Sedan premiären har ytterligare ett tåg lanserats.

"Sedan söndagen den 10 december går två X15-p-tågset i trafik på Roslagsbanan", skriver Andreas Strömberg presschef på trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Nära nästa lansering

Men fler väntar. Totalt är det 22 nya tåg som ska ut på rälsen. Inom kort är nästa lansering planerad även om det inte finns några definitiva datum spikade.

Glada resenärer får åka med på den första X15p-tågets premiärtur.

Glada resenärer får åka med på den första X15p-tågets premiärtur.

Mikael Andersson

"Ambitionen är att tågset tre ska driftsättas i januari. Varje fordon måste testas, trimmas och utvärderas innan det sätts i trafik. Det är ett arbete som kräver noggrann planering och tar tid. Vi driftsätter tågen successivt allt eftersom de har gått genom tester och fått myndighetsgodkännande från Transportstyrelsen samt tester för att verifiera och validera de krav som trafikförvaltningen har ställt", skriver Andreas Strömberg.

Dessutom måste personal utbildas för de nya tågen.

Var de kommer sättas in är inte heller klart. Den som vill få en skymt eller åka en tur kan få se sig omkring över hela spårsystemet.

"Även de nya X15p-tågsätten går i omlopp på alla linjer så det görs ingen prioritering kring vissa sträckor", skriver han.