Pandemin har fått flera krögare att tänka nytt. En trend som växer internationellt är spökkök – enkelt förklarat en restaurang utan sittplatser. Förra veckan öppnade restauranggruppen Svenska Brasserier ett sådant i Söderhallarna.

Det betyder att Södermalmsbor kan få mat från gruppens restauranger Riche, Sturehof och Taverna Brillo levererat hem till dörren.

– Spökkök är lite av det hetaste inom restaurangscenen just nu. Folk beställer hem färdiglagad restaurangmat i allt större utsträckning, under pandemin har det fullständigt exploderat, säger Niklas Johansson, vd på Svenska Brasserier.

I köket i Söderhallarna lagas rätterna av kockar från nämnda restauranger. Maten beställs hem via appar för matleveranser.

– Det går till exempel att beställa köttbullar från Riche eller toast Skagen från Sturehof. Vi har gjort ett urval av mat som färdas bra och som är våra restaurangers signaturrätter.

https://www.mitti.se/nyheter/nytt-take-away-stalle-ska-forandra-hur-stockholmare-ser-pa-hamtmat/repuby!gAhM9ezELJOfGudCXbYePg/

Ska öppna på fler ställen

I december öppnade Svenska Brasserier ett spökkök på Östermalm, vilket ledde till att konceptet nu expanderar till Södermalm.

– Med det stora mat- och dryckesintresse som finns hos de som bor på Söder var det givet.

I dagsläget kan maten levereras i princip till hela stadsdelsområdet – Danvikstull, Sjöstan och Gamla stan inräknat. Dock kan zonen krympa om många beställer samtidigt.

I september öppnar Svenska Brasserier även ett spökkök i Solna. Framåt finns planer på att expandera än mer.

– Såklart vill vi etablera oss på Kungsholmen, och bättre i Vasastan. Men det är lite tidigt att säga när och var det kan ske, det beror på när möjligheten dyker upp.