Första utgåvan. Jalle, Nina och Arne är stolta. Foto: Pekka Pääkkö

Nytt skivbolag hyllar punken från Bollmora – inte Tyresö

Känner du igen låten ”Jesper Nilsson”? Då har du nog lyssnat på en kassett med Brain Scan från början av 90-talet. 31 år senare skivdebuterar bandet på nystartade bolaget.

  • Publicerad 19:00, 7 apr 2022

Vi säger ju fortfarande Bollmora och inte Tyresö centrum. Såklart.

”Det här e Bollmora, inte Tyresö C.” heter singeln med Brain Scan som släpps av Bollmora Rekords. Skivbolagsdirektörerna Arne Wickander, Nina Fagerroos och Jalle Jardland tar emot i det sedan många år inglasade Bollmora centrum.

– Inte Tyresö centrum, påpekar Arne.

Varför startade ni skivbolag?

– Jag gav ut en roman, ”Den tredje punkarn”, 2018. Jalle dök upp och började hjälpa mig med grejer kring utgivningen, PR och sånt, säger Arne.

– Jag tyckte boken var så jäkla bra, säger Jalle.

Tyresö C? Hell no – Bollmora ska det heta, enligt Bollmora Rekords. Foto: Pekka Pääkkö

Arnes andra roman gavs sedan ut på Jalles förlag. Ett förlag som inte fanns men som ”i sann punkanda”, som Arne säger, startades där och då. De började prata om att producera merchandise kring böckerna och från den tanken sprang sedan skivbolaget Bollmora Rekords. Arne förklarar:

– Det finns ju en massa band i mina böcker – som handlar om punk, punkare och sjuttiotal. Så vi startade med lokala bandet Brain Scan, som jag visste att det fanns outgivna inspelningar med.

”Mest gamla grejer”

Sedan kom Nina Fagerroos med. Tillsammans har de ett brett kontaktnät i punkvärlden som de själva har rötterna i.

– Det är mest gamla grejer vi börjar att ge ut, där vi vet att det finns gamla inspelningar liggande med det och det bandet.

Jalle berättar att han lirade med lokala bandet från Trollbäcken, Adam och härmfåglarna.

– Vi spelade bara covers, därav namnet. Vi hade en åttakanalig portastudio, så vi kunde till och med lägga på körer. Inte så punkigt kanske.

– Nä, de där jävla körerna fattade jag aldrig... inflikar Arne och skrattar.

De förklarar att Bollmora var stendött innan punken kom. Orten hade dåligt rykte, till och med bland punkarna enligt Arne.

– Man försökte sen tvätta bort namnet, bytte namn från Bollmora centrum till Tyresö centrum under sent åttiotal då man också glasade in centrum.

– Vi säger ju fortfarande Bollmora och inte Tyresö centrum. Såklart, tillägger Jalle.

Gaddad. Nina Fagerroos preferenser går inte att ta miste på. Foto: Pekka Pääkkö

Inte bara punk

Nina är den i trojkan som pratar mycket med banden och tycker till om utformning av konvolut och annat.

– Jag har ett hus i Bergslagen, kallat Bäcka punkhotell, där tanken är att vi ska ha evenemang. Arne har varit där och läst poesi, Brain Scan ska dit och spela och det kommer att hända en hel del.

Det nystartade bolaget har mycket på gång. Inte bara Bollmoraband, inte bara gamla band och inte bara punk.

– Band som håller på nu har hört av sig och frågat om vi kan ge ut dem. Är det bra grejer så kör vi. Vi är inte trångsynta med att det ska vara punk, det kan vara vad fan som helst, anser Arne.

Ingen av dem gör det här för brödfödan, snarare får de lägga till pengar själva.

– Man tjänar inga pengar på att ge ut punkskivor. Och inga punkromaner heller, säger Arne med ett snett leende.

Releaseparty och officiell premiär för Bollmora Rekords sker den 9 april på White Rice i Bollmora centrum. Inte Tyresö.

Hardcore. Trogna Bollmora sedan länge. Foto: Pekka Pääkkö

Bollmora Rekords – och Abba

Alla skivorna i utgivningarna ska numreras enligt lokala Bollmoraadresser enligt mönstret ”Sikvägen 1” (första skivsläppet med Brain Scan-EP:n ”Det här e Bollmora – inte Tyresö C.” Sedan ”Sikvägen 2” etc.

Konvolutet till första utgåvan är i sann punkanda plankad av samlingsskivan med hardcorepunk från Boston ”This is Boston – not L.A”. både i transkriberad titel och grafiskt.

Ljudkvaliteten har inte alltid varit den bästa på de gamla inspelningarna, men Bollmora Rekords har tagit hjälp av masteringstudion Cuttingroom – en av Europas bästa, med kunder som exempelvis Abba vid comebacken med Voyage.

Visa merVisa mindre