Svartsjö slott, Birka, Hovgården, Lovö naturreservat och delar av Drottningholms slott. Många är besöksmålen i Ekerö som är kulturhistoriskt viktiga, och varje år lockar de till sig hundratusentals besökare.
Det är Statens fastighetsverk, SFV, som förvaltar besöksmålen. Nu har myndigheten skrivit en överenskommelse tillsammans med Ekerö kommun, för att skapa ett bättre samarbete kring de kulturhistoriskt viktiga platserna.
– Det handlar i mångt och mycket om att hitta naturliga kommunikationssätt mellan varandra, att man håller varandra informerade men också skapar gemensamma aktiviteter på platserna, säger Peter Wallin, fastighetsdirektör vid SFV.
Han berättar att de har haft mycket kontakt med kommunen genom åren, men aldrig under ordnade former. Avtalet ska råda bot på det.
– Vi som fastighetsägare vill att folk ska komma till våra fina besöksmål och kommunen vill också få in turism. Vi är enade om att det är en viktig plats att satsa på.
Fler aktiviteter
Kommunen har god kännedom om platserna, och de har gemensamma intressen med SFV. Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, hoppas att överenskommelsen ska bidra till en bättre dialog och fler aktiviteter.
– Vi kan lyfta saker som vi ser eftersom vi är på plats, som till exempel skötseln av Hovgården, där det har varit en del utmaningar.
– Ibland är det inte själva besluten utan kommunikationen som är det svåra, nu kan vi lösa enkla frågor mycket lättare och snabbare, säger Hanna Svensson.
Skötseln av besöksmålen är finansierad av anslag från staten, och enligt Peter Wallin täcker inte anslaget på långa vägar det stora behov som finns. Han berättar att det blir lättare att prioritera när en kommun går in och säger ”om ni satsar, så satsar vi”.
Överenskommelsen sträcker sig till 2029. Peter Wallin på SFV och Hanna Svensson (S) är enade om att Ekerö är en viktig plats att satsa på.
Marcus Årskog
– Vi kanske går in och satsar på att underhålla och skapa förutsättningar i byggnaden och kommunen är villiga att hyra in sig eller hitta en aktör som kan driva verksamhet, säger Peter Wallin.
Ska gynna näringslivet
Det har redan hänt i Varberg, en av de andra kommunerna som SFV har tecknat en överenskommelse med, där myndigheten har bestämt sig för att renovera en kulturhistoriskt viktig byggnad.
– Vi har fantastiska platser som vi vill lyfta och nu kan vi hjälpas åt att göra det. Vi får fler besökare till kommunen, vilket gynnar oss och vårt lokala näringsliv, säger Hanna Svensson.