REKORD. 7 av 13 församlingar i innerstan hade i januari 2021 ett medelpris per kvadratmeter över 100 000 kronor. Foto: Mostphotos / Svensk Mäklarstatistik

Nytt rekord på bostadsmarknaden i Stockholm

För första gången någonsin överstiger medelpriset per kvadratmeter 100 000 kronor i centrala Stockholm. ”Det här är rekord”, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

  • Publicerad 05:17, 12 feb 2021

Slår man ihop försäljningsstatistiken i de centrala församlingarna i Stockholm överstiger medelpriset 100 000 kronor per kvadratmeter i januari 2021. Detta har aldrig tidigare hänt.

– På Södermalm och Kungsholmen är priserna drygt 10 000 kronor per kvadratmeter under Vasastan och Östermalm så det är först nu som de tillsammans går över 100 000 kronor, säger Hans Flink.

Vasastan och Östermalm var redan 2017 uppe över denna rekordnotering. Men priserna sjönk efter toppen sommaren 2017 innan de åter började klättra uppåt. Sedan kom en "coronadipp" men nu har de stigit till en högre nivå än någonsin tidigare. Högst procentuell ökning finns i Vasastan.

– Vasastan och Östermalm är ”pristvillingar”, precis som Södermalm och Kungsholmen i mångt och mycket är. Det finns säkert olika förklaringar att Vasastan ligger i topp nu. Kanske har det blivit hetare bland cityfolket, säger Hans Flink.

En annan orsak kan vara Norra Tornen där vissa lägenheter har sålts till mycket höga priser. Just nu är till exempel en takvåning till salu för 250 000 kronor per kvadratmeter.

Högst priser på Östermalm

I Hedvig Eleonora församling på Östermalm återfinns de absolut högsta priserna. Medelpriset ligger just nu på 123 000 kronor per kvadrat.

– Det är ett rekord. Det tidigare rekordet i den församlingen var i oktober och december 2020, på cirka 120 000 kronor per kvadratmeter, säger Hans Flink.

Vad tror du vi har att vänta på Stockholms bostadsrättsmarknad under 2021?

– Det troliga är att stora lägenheter fortsätter att vara eftertraktade. För rimligtvis kommer anställda, som har möjligheten att kunna jobba hemifrån även efter pandemin göra det två, tre dagar i veckan. Av samma skäl lär rad-, par- och kedjehus samt villor fortsatt vara attraktiva.

FAKTA i korthet

✓  7 av 13 församlingar har ett medelpris över 100 000 kronor per kvadratmeter i januari 2021

✓ Hedvig Eleonora på Östermalm toppar med nästan 123 000 kronor per kvadrat.

✓ Störst är prisökningen i Gustav Vasa församling i Vasastan med +13 procent (dubbelt så mycket som snittet för hela centrala Stockholm)

Visa merVisa mindre

FAKTA: Prisnivåer i olika områden

Så här är kvadratmeterpriserna i de olika församlingarna.

Loading...

Loading...