HÅLLER TIDEN. Tunnelbanan slog rekord i punktlighet under 2020. Det gillar trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M). Foto: Stefan Källstigen

Nytt rekord för Stockholms tunnelbana

När 2020 summeras står det klart att 99 procent av tunnelbanetrafiken kom i tid. Att detta bara kan bero på förre resenärer vill SL inte veta av.

  • Publicerad 10:52, 19 jan 2021

Både Stockholms pendeltåg och tunnelbana slog rekord i punktlighet 2020. För pendeltågen var punktligheten 96 procent, tunnelbanan hela 99 procent.

– Punktligheten är närmast total. Det gör att vår tunnelbana troligtvis är den punktligaste i hela världen, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Trafikverket ute och cyklar: "Vad sysslar ni med?"

Enligt honom är det ett stort styrkebesked. Särskilt eftersom tunnelbanan men främst pendeltågstrafiken, hade stora problem med att hålla tiden för några år sedan.

Att SL-trafiken var rekordpunktlig under 2020, kan det inte bero på att det har varit färre resenärer?

– Det kan absolut spela roll, men på marginalen. Det finns alltid en mänsklig faktor som gör att det kan bli förseningar. Men det är alla extra ansträngningar bland alla anställda som ligger till grund för att trafiken har kunnat fungera så här otroligt bra.

En symbol för Stockholm

Enligt Tamsons är det här ett kvitto på att SL-trafiken fungerar för de som verkligen behöver den.

– När pandemin kom ville vi visa att SL-trafiken skulle bli en symbol för ett Stockholm som inte gav upp, stannade eller släckte ner. Det har vi lyckats med.

Det här händer med nya tunnelbanan i höst

FAKTA

SL räknar ett tåg som punktlig om det ankommer till sin hållplats inom 3 minuter från avsatt tid.

Detta skiljer sig från Trafikverket, som mäter punktligheten på den svenska järnvägen med en förseningsgräns på 5 minuter.