Kraxig röst? Kråkor kan tränas upp att plocka fimpar. (Bilden är ett montage) Foto: Mostphotos / Mitt i

Nytt projekt får kråkor att plocka fimpar

En ny metod har lärt kråkor att plocka upp fimpar från gator och trottoarer. ”Att kråkor i framtiden bidrar till renhållningen i Stockholm ser jag som sannolikt”.

  • Publicerad 14:38, 25 jan 2022

Det menar Christian Günther-Hanssen som med Startupbolaget Corvid Cleaning tagit fram en metod för att lära vilda fåglar att plocka skräp. Det hela går ut på att man lär kråkor bytesprincipen, alltså att de belönas genom att byta varor.

– Fåglarna stoppar fimparna i en automat som sedan ger dem mat. Jag har suttit med kikare och observerat fåglarna. De har varit riktigt duktiga, säger Christian Günther-Hanssen som tidigare genomfört ett pilotprojekt vid Hagbytippen i Täby.

Han fick idén när han studerade i Lund och kom över en studie från 1930-talet om hur burfåglar lärde sig att trycka på olika knappar för att bli belönade med mat.

– Medan jag läste studien såg jag massor av fåglar utanför fönstret. Då började jag fundera på att man även borde kunna få vilda fåglar att göra samma saker.

Attackkråkan tillbaka – angrep förskollärare

Godismaskin

På Hagbytippen byggdes en ”godismaskin” som sedan två, tre stycken kråkor lärde sig att använda genom att samla fimpar. Nästa projekt ska se om det går att göra det här i större skala.

– Man vet inte än om det går att köra det med riktigt skräp, alltså skarp renhållning på allmän plats.

Kan det här bli aktuellt i Stockholm?

– Ingenting utesluter det. Har man väl byggt en maskin kan man lika gärna bygga en till. Det projekt jag nu genomför kommer förhoppningsvis visa i vilken omfattning det här går att använda i renhållningssyfte. Att kråkor bidrar till renhållningen i framtiden i Stockholm ser jag som sannolikt.

Attack-kråkorna har utökat sitt revir

Det är ingen risk att fåglarna knycker en cigg ur handen på folk?
– Nej, det tror jag inte. Kråkor brukar inte ta mat ur händerna på människor. Och maskinen byggs på ett sätt så den inte fungerar för till exempel måsar.

Kråka attackerade kvinna på Östermalm

Christian Günther-Hanssen. Foto: Pressbild

Hur kråkorna lär sig

Kråkfåglar anses vara de intelligentaste vilda djuren i Sverige.

Genom en inlärningsprocess lär sig fåglarna hur de ska bli belönade med mat. Många små steg ska ta fågeln lite närmare det slutgiltiga resultatet. (Det näst sista steget är att fågeln ska putta i en fimp som redan ligger utplacerad precis bredvid.)

I liten skala har det här visat sig fungera med kråkor. En förhoppning är att även få kajor att samla fimpar. Kajor rör sig i stora flockar och skulle kunna bidra till en stor skräpinsamling.

Nu planeras ett pilotprojekt i Södertälje tillsammans med kommunen. Förhoppningen är att resultatet ska mynna ut i en permanent lösning som också kan appliceras i Stockholm och resten av landet.

Visa merVisa mindre