DETTA ÄR DEL TVÅ I ARTIKELSERIEN "ÄR ALLA VÄLKOMNA?". LÄS ÄVEN DEL 1.

För åtta år sedan valdes Ifrah-Degmo Mohamed, undersköterska och sociolog från Akalla, in i Stockholms regionfullmäktige för Vänsterpartiet med rekordmånga personröster.

– Men jag hoppade av efter några år. Det blev för jobbigt, för mycket konflikter och personliga påhopp. Jag kände inte att jag kunde påverka någonting, säger Ifrah-Degmo Mohamed.

"Stora chanser i Stockholm"

I förra veckan blev det klart att hon står högst på det nya ”minoritetsvänliga” partiet Nyans lista i höstens regionval i Stockholm – och hon kandiderar även till Stockholms kommunfullmäktige och till riksdagen.

– Jag tror vi har väldigt stora chanser att komma in i Stockholm. Vi märker det när vi pratar med folk ute på torgen. Vi ser de problem som muslimer och andra minoriteter här lever med, som de andra partierna inte vill prata om, säger Ifrah-Degmo Mohamed.

Kontroversiellt sedan starten

Partiet Nyans har varit kontroversiellt ända sedan det startades i Göteborg 2019 av den tidigare centerpartisten Mikail Yüksel, som uteslutits ur C anklagad för samröre för de ultranationalistiska och islamistiska Grå vargarna.

https://www.mitti.se/nyheter/omstridd-partiledare-vill-ta-plats-i-stockholmspolitiken/repvdh!h1iWqZt@3qn6UEOYFQaYHw/

Partiet har engagerat sig för muslimers och afrosvenskars rättigheter och tog i februari 2022 ställning för de föräldrar som protesterade mot socialtjänstens LVU-omhändertagande av barn.

– Ingen av oss tycker att LVU är en dålig lag. Det vi vänder oss mot är de fel som begås och när maktfullkomliga tjänstemän inte hålls ansvariga, säger Ifrah-Degmo Mohamed.

"Märker att vi har lösningar"

Hon ser LVU-frågan som ett exempel på hur de andra partierna inte lyssnar på medborgarna. Partiernas behandling muslimska friskolor är ett annat.

– 70–80 procent i Järva har alltid röstat på S och V, för att det inte funnits något alternativ. Och 40–50 procent i de här områdena röstar inte alls för de tror inte på de rödgröna. Nu märker de att vi har lösningar på deras problem, säger Ifrah-Degmo Mohamed.

Nu på lördag den 23 april ordnar partiet en demonstration på Mynttorget mot koranbränningar: "Att bränna koranen eller annan helig skrift är inte yttrandefrihet. Det är rasism", skriver partisekreteraren Rami Hussein i ett upprop på facebook.

Rami Hussein ser ytterligare en fråga som kan förändra den politiska spelplanen: kriget i Ukraina.

https://www.mitti.se/ettsthlm/manga-kanner-att-man-skiljer-pa-folk-och-folk/repvdh!0iTSosskjsASvHp9AlXbpQ/

"Hyckleri i flyktingfrågan"

– Den skillnad som görs mellan olika flyktinggrupper är ren och skär rasism. Hyckleriet har blivit tydligt för alla. Och jag tror att de andra politiska partierna kommer att få betala priset för det i valet, säger Rami Hussein.

Partiet kommer inte att göra detta till en valfråga, förtydligar han. Mottagandet av de ukrainska flyktingarna är föredömligt, så som det alltid borde fungera, betonar Rami Hussein.

– Vi är inte opportunister. Men vi kommer att ställa frågan: varför här ni inte gjort såhär tidigare? De som röstade på de här partierna i förra valet kanske inte kommer att göra det nu, säger han.

"Målet är integration"

Att partiet Nyans skulle vara ”separatistiskt” och motverka integrationen, som kritiker har hävdat, menar Rami Hussein är helt fel.

– Tvärtom har vi lösningar på de integrationsproblem som de andra partierna har misslyckats med. Målet för oss är att alla ska lära sig språket ordentligt och komma ut snabbare i arbetslivet, för att bli självständiga medborgare, oberoende av bidrag.

Statsvetaren Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet kallar Nyans för ett ”nischparti” som troligen kommer att bidra till ökad polarisering. Han tror att partiet kan ha en chans att växa.

"Nytt läge i svensk politik"

– Känslan av att det finns en hyckleri och en orättvisa i flyktingfrågan är en konkret sak som många går igång på och som går att exploatera, säger Peter Esaiasson.

– Lägger man det ovanpå de frågor de redan driver, som LVU och muslimers rättigheter, kan de nog dra stora väljargrupper framförallt från partierna till vänster. Då får vi ett nytt läge i svensk politik, bedömer Esaiasson.

– Politik handlar ofta om att hantera folks missnöje. Man möter många åsikter från olika grupper om att det finns ”hyckleri” och orättvisor. Det finns alltid de som tycker att de har ensamrätt på en fråga och att alla andra partier är dåliga, säger riksdagsmannen Serkan Köse (S).

– För mig är det självklart att lyssna på människor och försöka göra generella förändringar som gynnar de flesta, inte bara en viss grupp, tillägger han.

Moskéer med böneutrop

Han tycker inte att vare muslimer i Sverige eller de som har kommit som flyktingar från andra krig har skäl att känna sig negativt särbehandlade.

– Det är klart jag möter den åsikten, men då undrar jag: På vilket sätt? Vi har i Sverige en stark diskrimineringslagstiftning. Vi har moskéer och till och med böneutrop här i Botkyrka Och 2015–2016 tog Sverige emot 160 000 människor, flest i Europa. De flesta kom från Mellanöstern.

Sverige har alltid tagit ansvar, framhåller Serkan Köse: När chilenarna kom, när bosnierna kom, när kurderna och syrierna kom.

– Att säga att vi gör mer för ukrainarna än för de andra, det behöver nyanseras

"Ökar polariseringen"

Att ett parti som Nyans ger sig in i politiken ökar bara på polariseringen, anser han.

– Det är klart det finns rasism i samhället och det jobbar vi mot varje dag, säger Serkan Köse.

– Men vi behöver också diskutera hedersvåld, tjejer som inte får röra sig fritt utan att någon bror håller koll. Hur löser vi det om vi bara pratar om ”min kultur, min religion” och att ”jag ska få leva som jag vill”? Hur ska vi då kunna skapa sammanhållning över kulturgränserna? undrar han.