I flera år har frågan om Munsö skolas framtid diskuterats flitigt bland lokalpolitiker och invånarna. När årets första kommunfullmäktige sammanträdde i slutet av januari var frågan åter uppe på bordet.

Öpartiet motionerade om att kunna välja Munsö till höstens skolval och att det ska införas samarbetsformer för ett återöppnande.

– Det här har efterfrågats av boende på Adelsö och Munsö som hört av sig till oss, säger Desirée Björk, Öpartiets gruppledare.

Hon begärde att frågan skulle tas upp för omröstning. Väl där blev det inte som hon hoppats. Bara Öparitets två ledamöter röstade för. Alla andra röstberättigade och närvarande ledamöter, 36 stycken, röstade mot. Trots att frågan tidigare diskuterats och fått avslag tyckte Desirée Björk att läget var annorlunda nu.

– I och med Mittenstyret finns det två före detta oppositionspartier i form avSocialdemokraterna och Miljöparitet. De slogs tidigare tillsammans med oss för ett återöppnande, men sade nej nu när de styr, säger Desirée Björk.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S) säger att hon är fortsatt positiv till en öppning av fler årskurer senare läsår, men inte hösten 2024.

– Vi ser att antalet barn fylls på, men till hösten är det inte rimligt, säger hon.

Frågan lever

Trots ett tydligt besked från kommunfullmäktige tänker hon inte släppa frågan.

– Vi tycker det är viktigt att den här frågan ska vara levande hela tiden, säger hon.

I dagsläget går 41 barn i Munsö skola. Desirée Björk menar att det redan i dag borde finnas tillräckligt elevunderlag med förskoleelver som fylls på underifrån och att planerna på bostadsbyggen på Munsö och Adelsö kommer innebära fortsatt elevunderlag.

Förra våren kommenterade Frida Tamker (M), dåvarande ordförande i barn - och utbildningsnämnden, i Mitt i att läget kunde ändras om fler flyttade till Munsö.

Sivert Åkerljung (KD) tog över rollen som ordförande i barn - och utbildningsnämnden i höstas. Han menar att frågan om fler årskurser på Munsö skola absolut lever, men då först senare läsår.

– Det var ett tydligt besked från samtliga partier utom Öpartiet att det i höst inte finns förutsättningar att välja årskurs fyra, och att vi i dagsläget inte ska införa samarbetsformer för återöppnande. Det var det vi röstade om nu, säger han.

Byggplaner påverkar

Även han ser att läget kan komma att förändras.

– Jag tror att alla partier vill öppna Munsö skola när det finns rätt förutsättningar, säger han.

En del i det är att det ska finnas ett större underlag för elever.

– De barnkullar som kommer underifrån är ganska stora. Det planeras även för att byggas fler bostäder i Sättra och på Munsö. Det innebär att på några få års sikt finns stora möjligheter att öppna för fler årskurser på Munsö skola, säger Sivert Åkerljung.