Allting började våren 2020 när Ekerö kommun förslog att lägga ner Munsö skola. Något som kritiserades av föräldrar och invånare på Munsö.

Kommunen fattade då beslutet att skolan skulle bli en F-2 skola. Årskurs 3-6 fick flytta till Sundby skola – som ligger mer än 1,7 mil bort. Hösten 2022 öppnades även årskurs 3 på Munsö skola.

I nuläget utgörs alltså skolan av en verksamhet från förskoleverksamhet upp till årskurs 3. Sammanlagt går 25 elever på skolan, och totalt 3 elever klassen i årskurs 3.

"Ingen kvalitet"

– Det är ganska få, det gör att vi inte kan öppna ett mellanstadium. Med endast tre elever blir det ingen kvalitet på undervisningen. Eleverna behöver ju även kompisar och sammanhang. Därför kommer vi inte öppna fler klasser till hösten, säger Frida Tamker (M) som är ordförande i barn - och utbildningsnämnden, och fortsätter:

– Men jag kan förstå att man är upprörd över att en skola som man tyckt om stänger ner årskurser.

Just nu planeras nya lägenheter på norra Munsö, vilket Frida Tamker hoppas ska skapa förutsättningar för större elevunderlag om barnfamiljer flyttar in.

Frida Tamker (M) som är ordförande i barn - och utbildningsnämnden i Ekerö kommun.

Frida Tamker (M) som är ordförande i barn - och utbildningsnämnden i Ekerö kommun.

Ekerö kommun

Räknar på sikt med fler barnfamiljer

– Prognosen är att det kommer flytta mer barn dit, om 10 år räknar vi med 125 elever i Munsö skola och 180 i förskolan på Munsö.

Öpartiet har drivit frågan om att öppna skolan i sin helhet sedan förslaget om stängning kom 2020.

– Det är viktigt att vi hela tiden arbetar med ett återöppnade av Munsö skola. För att kunna ha en levande landsbygd måste det finnas en skola, en förskola och en mataffär, säger Desirée Björk, Öpartiets gruppledare.

Hon är inte enig med Frida Tamker om att det är för få elever för att starta upp skolan i sin helhet, utan menar att fler elever sökt sig dit om det funnits ett mellanstadium.

– Föräldrarna och eleverna ges inte ens möjlighet att välja årskurs fyra, även om de skulle vilja ha sina barn där. Alla som bor på Adelsö och Munsö och ska söka mellanstadiet ska ha möjlighet att välja den skola som ligger närmast.

Desirée Björk tror också att fler lägenheter på Munsö kommer öka behovet av en skola där.

– Då flyttar förhoppningsvis fler barnfamiljer till Munsö, då är det viktigt att det redan finns en skola i närområdet att välja.

Desirée Björk, Öpartiets gruppledare.

Desirée Björk, Öpartiets gruppledare.

Rolf Norén