Ja 2018, men sedan dess har stadens ansökningar om ordningsvakter i Hornsberg nobbats av polis. Så även i år enligt ett färskt besked från polisens rättsavdelning.

Kort och gott skriver de bland annat att ”omfattningen av de anmälda och inrapporterade ordningsstörningarna speglar inte den situation som beskrivits i ansökan”.

https://www.mitti.se/nyheter/nytt-forsok-for-ordningsvakter-i-hornsberg/repuch!JXxc8i04jRMiQGfagSOILQ/

Det finns inte underlag för ett ”särskilt behov” av ordningsvakter, enligt rättsavdelningen som uppger att knappt 40 stycken ordningsstörningar finns inrapporterade under året.

Ett beslut som inte är ”förankrat i verkligheten” enligt stadens säkerhetsavdelning.

Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) uppger att beskedet är en stor besvikelse.

– Det blir grus i maskineriet i vårt trygghetsarbete även om det görs mycket annat. Polisen får inte den komplettering de skulle kunna få med ordningsvakter, säger han. 

Ansökan har även remitterats till lokalpolisen som tagit fram statistiken. Hur kan er syn på det här skilja sig så åt?

– Jag vet inte om bilderna är annorlunda, men verklighet och statistik hänger inte alltid samman. Alla som bor där vet att det är mer ordningsstörningar än vad som framkommer i statistiken. Varenda liten ordningsstörning anmäls inte och jag kan tycka att rättsenheten också skulle väga in vad de boende berättar i olika forum.

I beslutet står det även att problematiken som ”utmärker sig i området är mestadels trafikrelaterad, och således inte för ordningsvakter att hantera”, något Slottner är kritisk till.

– Ordningsvakter kan inte bötfälla buskörare men jag tror ändå att närvaron i sig skulle få fler att sköta sig bättre i trafiken. Jag noterar argumentet men anser att de underskattar problematiken. Det finns exempelvis asociala dominansbeteenden hos vissa yngre grupperingar som skapar en otrygg känsla hos boende och förbipasserande. Det är ett fenomen där ordningsvakter definitivt skulle ha effekt. I Storbritannien har de en lagstiftning mot sånt, säger han. 

Slottner betonar dock att stadens trygghetsarbete i området inte hänger på ordningsvakter, utan att andra åtgärder också görs kring trafik, väktare, inbojning av mer av vattnet och begränsningar för elsparkcyklarna och man dessutom har en aktiv dialog med boende.

– Vi kommer inte att ge upp. Vi ska absolut skicka in en ansökan igen. Sedan är en lagändring på gång och som enligt plan ska träda i kraft 1 juli 2023 och min bedömning är att vi åtminstone borde få ordningsvakter då, säger Slottner.