Stockholms stad fortsätter sitt hoppingivande arbete för de fridlysta groddjuren.

Nu ska två nya groddammar anläggas intill den befintliga vid Råcksta träsk. Arbetet drar igång i september och till våren 2022 ska de stå klara.

Skyltar och stenar kommer

Totalt kommer de tre dammarna att utgöra ett cirka 800 kvadratmeter stort område.

– Vi har budgeterat 1,5 miljoner kronor för projektet. Även informationsskyltar sätts upp och stenar som man kan kliva på lägger vi vid dammarna, säger Neil Ross, trafikkontorets trädspecialist.

Är livsviktiga

Groddjurens vandringar mellan de torrare platserna där man har vinterdvalan och våtmarkerna genomförs flera gånger under ett år. De naturliga vattensamlingarna är livsviktiga för grodorna och det är i sjöarna och dammarna parningen sker.

– De förväntade driftkostnaderna för groddammarna är låga. En gång per år ska vegetationen röjas så att groddammarna förblir öppna. Det är det enda vi behöver göra, säger Neil Ross.

År 2007-2008 beslutade Stockholms stad att lägga i en ny växel i arbetet för grodorna. På 12 år har närmare 30 groddammar blivit till och under samma period tycker sig också miljöförvaltningen ha märkt en förbättring för samtliga arter. Men småvatten saknas alltjämt helt på sina håll.

– Stockholm växer och livsmiljöer försvinner för groddjuren. Det skapas fler barriärer och fler åtgärder behövs för att förbättra förutsättningarna för dem, säger Neil Ross.

Minskar i antal

Trots åtgärder som groddammar minskar groddjuren i antal i landet, enligt Naturskyddsföreningen.

De nya groddammarna vid Råcksta träsk ingår i stadens projekt Grönare Stockholm där 32 parker, naturområden, gångstråk och torg görs grönare.