Ekudden. Rena botten gör rensningen i samarbete med Djursholms Rotaryklubb. (Till höger, Birgitta Lindenbaum Brisius). Foto: Privat (kollage)

Nytt försök att rensa Ekuddens botten

I helgen ska Ekuddens botten börja rensas. Miljösatsningen kan leda till fler liknande projekt.

  • Publicerad 09:00, 27 mar 2021

Idag ska den ideella organisationen Rena botten, i samarbete med Rotary Djursholm och Danderyds kommun, plocka skräp från Ekuddens botten.

Något Mitt i berättat om tidigare.

Birgitta Lindenbaum Brisius är president för Djursholms Rotaryklubb

– Rotary international arbetar enligt FN:s globala mål. Rotarys sjunde fokusområde för 2021 är att värna om miljön. Så vi går verkligen in med öppna ögon i det här för att göra insatser för vår miljö, säger hon.

Tanken var först att dykningen vid Ekudden skulle påbörjas i november. Det fick dock avbrytas med anledning av den plötsliga smittspridningen under hösten. Rena botten beslöt att skjuta fram arrangemanget.

Djursholm Rotary hjälper dykarna med assistans på land.

– Vi följer restriktioner och är noga. Om man vill komma förbi och kolla så går det bra, men då får man iaktta på avstånd, säger Birgitta Lindenbaum Brisius.

Några exempel på andra bottnar i Danderyd som ni vill rensa?

– Det upp till Rena bottens dykare att söka var det är möjligt och säkert. Men man kan säga att vi hoppas att man kan söka sig mot Stocksundsområdet, säger Birgitta Lindenbaum Brisius.