KRITISK. Krister Bengtsson har lanserat ett eget förslag för en ny cykelbana vid Kungsholms strandstig. Foto: Per Brandt

Nytt förslag för kritiserad cykelbana i park

En trafikplats istället för lekplats. Kungsholmsbon Krister Bengtsson är kritisk till stadens förslag om ny cykelbana vid Grubbensdammen och har lanserat ett eget förslag.

  • Publicerad 06:00, 2 dec 2021

Stadens klubbade för en dryg månad sedan ett första beslut om att bygga en ny cykelbana från Grubbensdammen och upp till vändplanen vid Kungsholms strand. Men förslaget har fått kritik för dess påverkan på parken. En åsikt Krister Bengtsson delar.

– På vardagar använder förskolorna lekplatsen, på helgerna är många här med ungarna som springer mellan dammen och lekplatsen.

Våra pulkabackar

– Det är en av få öppna lekytor som finns här, på vintern är det pulkabackar. Då blir det en trafikplats av det i  stället. Jag fattar inte hur man kom fram till det här, säger han.

Stadens förslag Foto: Stockholms stad

Kristers förslag, ritat i blått. Foto: Stockholms stad/Krister Bengtsson

Trycket på lekytorna kommer även bara att öka med tanke på bostadsplanerna vid gamla S:t Eriks ögonsjukhus, menar han.

Staden vill dra ny cykelväg genom park på Kungsholmen

Därför har han nu lanserat ett eget förslag. Att dra en ny cykelbana efter lekplatsen, sett från dammen, och upp till övergångsstället vid Kungsholms strand.

”Medelvägen” kallar han förslaget som han har skickat ut till berörda tjänstemän och politiker både i Stadshuset och i stadsdelen – utan någon större respons.

Här ska Kungsholmen få fler nya cykelbanor

Men han planerar även att lobba bland närboende för att väcka opinion.

– Jag förstår att man måste kunna cykla men istället för att bryta av parken kan man flytta den till den andra sidan lekplatsen.

– Där finns redan i dag naturliga barriärer mot lekplatsen, den delen är inte särskilt använd och det är mindre höjdskillnader.

Det här ska göras

Vid Grubbensdammen breddas gång- cykelvägen till 4,6 meter, 2,3 meter för gående/cyklister.

Ny cykelbana, 3,25 meter, från dammen till Kungsholms strand där den fortsätter längs gatan till Indedalsgatan. Körfältet på sträckan smalnas av till 5,5 meter.

Två parkeringsplatser tas bort.

Muren vid Inedalsgatan kortas av, övergångsstället justeras. Den sexkantiga sittplatsen vid vattnet rustas med nya bänkar och ny beläggning som kompensation.

Lekplatsens staket kan justeras eller delar av lekplatsen byggas om för att öka trafiksäkerheten.

16 miljoner kronor beräknas projektet att kosta.

Planerad byggstart 2022 och klart 2023.

Visa merVisa mindre