Nytorp

På deltagarlistan i årets säsong av Elitstyrkans hemligheter kan man se en tidigare landslagsman i skidskytte och Sveriges starkaste man – och Nytorpsskolans Esmeralda Tällö. Med sina blygsamma 147 centimeter och 45 kilo kan hon titulera sig säsongens "underdog".

– Det var något av det tuffaste jag varit med om. Jag gymmar ju rätt ofta och tränar på fritiden men att ingå i en grupp med forna världsmästare i olika idrotter var något helt annat, så jag är absolut underdog, säger hon.

Tittarna får följa med de 18 deltagarna till den svenska fjällen, där de utsätts för några av världens tuffaste utmaningar. Inspirationen kommer från svenska försvarets uttagningsprover till elitförbanden.

Nära landslaget

För Esmeralda Tällö handlar det inte så mycket om den fysiska utmaningen utan snarare att bevisa för sig själv – och alla andra – att hon är en annan person i dag än den hon var på höjden av sin fotbollskarriär.

På ungdomsnivå var hon väldigt lovande. Ho vann flera medaljer i världens största ungdomsturnering med Brommapojkarna och var nära landslaget. Men hon tog ett kliv tillbaka när karriären inte tog fart. Med facit i hand konstaterar hon att det troligen berodde på hur hon betedde sig på och utanför planen.

– Mitt humör och mitt beteende uppskattades inte. Jag blev avstängd och fick varningar efter varningar, hur mycket jag än försökte hålla tillbaka kunde jag inte styra över mina impulser, förklarar hon.

"Har mått väldigt dåligt"

Till slut fick hon nog. När Esmeralda vid 23 års ålder tog hjälp för sina känsloutbrott kom den efterlängtade adhd-diagnosen.

– Inget ursäktar mitt tidigare beteende men det blev så tydligt i och med diagnosen varför jag gjorde sakerna som jag jag gjorde. Jag har mått väldigt dåligt över de sakerna och kan fortfarande må väldigt dåligt över dem än idag, säger hon och fortsätter:

– Jag sökte till programmet för att visa att det går att vända något och jobba med det bara man tar tag i det, men också för att visa för alla som har en bild av mitt tidigare jag att jag har förändrats. Jag hoppas att det går fram i rutan.

Vill inspirera

I dag arbetar Esmeralda som elevassistent på Nytorpsskolan. Reklamen för tv-programmet har fått eleverna att reagera.

– Flera av dem tycker det är superhäftigt. Programmet är ju ingen dans på rosor direkt men eleverna vill gärna att jag berättar hur det har gått och de tror ju att jag har vunnit. Jag kan ju inte säga hur det gick annat än att de som var med både var längre och större än mig, säger hon.

Esmeralda Tällö pluggar också till lärare och hoppas kunna få fortsätta på Nytorpsskolan. Hennes bakgrund har varit viktig för att nå fram till eleverna, berättar hon.

– Särskilt för de ungdomar som har liknande problematik som mig. Jag påtalar för dem dag efter dag att ett visst beteende inte kommer gynna dem – jag vet, jag har varit där, säger hon och tillägger:

– Att få åka runt på skolor och föreläsa och inspirera om det här vore drömmen för mig.

I programmet får man följa 18 deltagare som genomgår några av världens tuffaste utmaningar i den svenska fjällen i en variant liknande den uttagningsprocess som görs för att bli soldat inom det svenska förbandets elitförband.

I programmet får man följa 18 deltagare som genomgår några av världens tuffaste utmaningar i den svenska fjällen i en variant liknande den uttagningsprocess som görs för att bli soldat inom det svenska förbandets elitförband.

Sophie Odelberg/TV4