Ett grått och regnigt 1800-tals London har tagit sig in på scenen i Gamla Folkets hus i Handen. Här ska Charles Dickens klassiker "Oliver Twist" sättas upp av den ideella teaterföreningen RoJ.

Föreställningen som endast hann spelas upp en gång innan pandemin stoppade allt, ska efter närmare två års väntan ha nypremiär igen.

– Det är ju detta vi är här för. Nu ska vi få visa upp vad vi är stolta över, säger skådespelaren Dennis Simonsen.

"Moget beslut"

Under det senaste två åren har föreningen vid tre tillfällen hoppats på att ha premiär utan framgång.

– Vi försökte i omgångar. Sen kom gränsen på 50 personer och då blev det inte gångbart, berättar körledaren Hedda Björkman Sjöberg.

Att ställa in allt var inte ett lätt beslut men för föreningen kändes det nödvändigt, både för publiken men även för att skydda ensemblen.

– Det kändes tråkigt när du laddat upp så mycket, men samtidigt var vi oroliga för många i ensemblen var i riskgruppen. Det kändes som ett moget beslut, säger skådespelaren Erika Sandh.

Inför nypremiären kommer vissa restriktioner finnas kvar, bland annat kommer endast hälften av de 100 platser som finns på läktaren fyllas upp i början.

Musikteater

Bakom föreställningen står regissören Håkan Marmegård som skrivit både manus och musik. Sammanlagt har ensemblen behövt lära sig närmare 40 minuter av musik för föreställningen.

– Nu börjar sista genomdragen och jag som sett föreställningen flera gånger börjar nu känna saker i vissa scener och när de sjunger vissa låtar. Det är fantastiskt att man kan känna så mycket i teater, det är en speciell känsla som jag tror man glömt bort under pandemin, säger Hedda Björkman Sjöberg.

Det finns inte bara ett sug efter att spela teater, föreningen har även märkt att det finns ett sug att få ta del av teater igen.

– Det märks när man pratar med folk utanför teaterbubblan också, suget finns där. Då känns det extra bra att få vara med i återstarten, säger skådespelaren Julia Sundqvist.

Premiärdags

Den 30 oktober är det dags. Känslorna är blandade. Läskigt säger Dennis samtidigt som Hedda säger att det känns tryggt, Erika håller med.

– Alla har mer koll nu, det får en att känna sig tryggare än vad det brukar vara.

Är pressen att lyckas större när man haft mer tid att repa?

– Jag kan känna viss press eftersom jag varit med från början och finslipat allt. Men sen oroar man sig ju också för att pandemin ska komma och sätta käppar i hjulet igen, säger Erika Sandh.

– Nu har vi ställt in så pass många gånger att vi blivit rätt bra på det! Sen om pandemin kommer tillbaka eller att det skiter sig så får det väl göra det. Det härligaste är att få se att hela processen bakom föreställningen med genrep och genomdrag, får finnas igen efter så lång tid, säger Hedda Björkman Sjöberg.