När vi först får tag på Niklas svarar han i telefon på Orust där han precis gått av sin fiskebåt.

– I dag hade vi strax över 60 kilo havskräftor. Det är i regel alltid bra fiske från nu och fram till maj ungefär.

Yrkesfiskaren och frun Mia bor i fiskesamhället Ellös på Orust i Bohuslän. Där fiskar de skaldjur i de kalla vattnen väster om Smögen.

Nu är de uppe i Stockholm för i onsdags öppnade de restaurang Glupsk på Hantverkargatan. Här serveras rolls och pizzor med bohuslänska skaldjur, levererade från egna fiskebåtar där Niklas Krafft hoppas på god fiskelycka.

– Vi har letat lokal ganska länge och haft ett någorlunda färdigt koncept i fem-sex år.

Färskt för dyrt på sommaren

Rolls innebär i USA smöriga briochekorvbröd fyllda med hummer och majonäs.

– Vi har testat i USA ett par gånger, men tänkte att det här måste vi kunna göra bättre.

Redan nu har makarna en container på Orust där de säljer sin variant av rollsen, med havskräfta, räkor eller krabba och aioli. Till det gräslök och brynt smör.

Havskräfta, räkor eller krabba och aioli, gräslök samt brynt smör ligger i en levainhybrid som har lite brioche i sig och som är fullproppad med rågsurdeg.

Havskräfta, räkor eller krabba och aioli, gräslök samt brynt smör ligger i en levainhybrid som har lite brioche i sig och som är fullproppad med rågsurdeg.

Angie Gray

Niklas kommer själv att fiska upp en stor del av skaldjuren som kokas i hamnen på västkusten innan de skickas till köket på Hantverkargatan. Målet är att ha så mycket färska skaldjur det bara går, men på sommaren är råvaran för dyr för att ha färsk.

– På sommaren säljer vi hela kräftan för 500 kronor kilot i våra butiker. Om det ska vara skalade får du kanske gångra det med fyra. Så det går inte att ha det helt färskt då.

Varit på stjärnkrogar

Niklas har tidigare varit kock på stjärnkrogar i London, Köpenhamn och Göteborg. För några år sedan tröttnade han och sökte yrkeslicens för att bli fiskare.

– Men någonstans längtade jag tillbaka till köket. Streetfood är lite mer folkligt och gôtt och där jag är i livet nu är det här ett roligare än att steka anklever.

Mia och Niklas Krafft öppnar Glupsk på Hantverkargatan där de serverar egenfiskade skaldjur från västkusten.

Mia och Niklas Krafft öppnar Glupsk på Hantverkargatan där de serverar egenfiskade skaldjur från västkusten.

Angie Gray

Glupsk är dock inte enda nya stället på Kungsholmen. Anita's Trattoria i Hornsberg, Chez Kny Bistro & Catering på Wargentinsgatan och Ukiyo by Tezukuri på Norr Mälarstrand är några andra som öppnat trots tuffa ekonomiska tider.

Mia berättar att de har velat öppna ett ställe i Stockholm länge, men att det blivit försenat på grund av pandemin och på kriget i Ukraina som gjorde att delar till ett mottagningskök inte kunde levereras.

Men nu fanns en lucka att testa vingarna i huvudstaden.

– Det är klart att det är lite läskigt, men man måste våga, säger Mia.

Vann SM

Helt nya i 08-land är de faktiskt inte. Niklas och Mia vann Foodtruck-SM 2019 med sina rolls i Kungsträdgården.

– Det var jätteroligt. Vi åkte inte dit för att tävla egentligen utan bara för att testa och kriga lite, säger Niklas.

Han tycker det är lite problematiskt att vi i Stockholm har höga priser som kanske inte alltid är motiverade, vilket gör det svårt att prissätta käk av dyrare råvaror som havskräfta.

– Skaldjur är dyra grejer, men vi har försökt hitta en prisbild där en lyxkebab kostar lika mycket ungefär.

Ni ligger oroväckande nära Kungsholms kyrka och ni är fiskare från Västkusten – kan du lova att vi slipper ordvitsar om Feskekôrka?

– Haha, nej det går inte. Jag är född i Göteborg och det sitter djupt rotat.