Matiga mackor i saluhallen

Stora saluhallen, centrum

Hasselssons började kränga fish and chips i Majorna under pandemin. Sedan dess har det populära mathaket dykt upp i såväl i huvudstaden som gästat Storans uteservering. Nu öppnar Hasselssons en pop-up macklucka i Stora saluhallen. Det nya stället beskrivs som ett hål i väggen, väldigt enkelt, alltid färskt och bara take away.

Varför just mackor kan man undra. Det enkla svaret från Hasselssons är att: "Mackor är livet!"


Hyllad Malmöfalafel i Göteborg

Värmlandsgatan 20, Linné

Enligt heta rykten serverar nya Falafel house inget mindre än Malmöfalafel i Göteborg. Bättre betyg går knappt att få när det kommer till friterade kikärtsbollar.

Instagram och tiktok-stjärnan Nikola Zivkovic, alias foodandcoffeegbg, hyllar Falafel house till skyarna: "Otroligt prisvärt samtidigt som det är kvalitativt och framförallt fantastiskt gott. Lägg på en hemtrevlig service till allt det andra underbara så förstår ni varför jag utser detta ställe till GBGs allra bästa falafelrulle."

Pressbild

Ta ton på nya karaoke-baren

Kungsgatan 25, centrum

Allt startade 2017 i Majorna där konceptet Sing Sing Karaoke först öppnade. Nu öppnar Social Eatertainment Group en till karaokeställe mitt på Kungsgatan vid Domkyrkan.

"Den som besökt Sing Sing Karaoke i Majorna kommer känna igen sig – festen och umgänget är i centrum, asiatisk street food på menyn, låga trösklar till att greppa tag om micken, sprudlande personal som höjer stämningen i baren och färgglad interiör", säger enhetschefen Theodor Eriksson.

Kultur på menyn när Gården blir Husette

Konstepidemins väg 6, Annedal

Restaurang Gården, som har huserat i det blåa huset vid Konstepidemin de senaste åren, har bytt skepnad. Namnet har bytts till Husette och menyn har utvidgats med musik och kultur.

"Vi har alltid haft som mål att utvecklas och sedan en längre tid tillbaks även förändras. Behålla våra värderingar men göra något nytt," skrev krögarna i samband med nypremiären.

Hos Husette utlovas lunchkonserter på lördagar och afterwork-häng på fredagar. Varje tisdag tar musikerna Henrik Cederblom och Viktor Turegård, känd från Franska trion, över taktpinnarna och bjuder på musik med gäster. Husette kommer även bjuda in till öppen bokklubb, där de två första böckerna är skrivna av författare med bas på epidemin.

Mamas retro

Här nyöppnar Mamas retro

Gårdstens centrum

Förra veckan öppnade Mamas retro i Gårdsten i sprillans nya lokaler. Nu finns second hand-butiken i den nya delen i områdets galleria. Här fyndar kunderna barnkläder, kläder för gravida och ammande, leksaker och barnartiklar.

Mamas retro, som även finns i Linné, drivs som sociala företag med syfte att erbjuda rehabiliterande sysselsättning, utbildning och meningsfullt arbete för kvinnor och transpersoner med olika bakgrund som står långt från den vanliga arbetsmarknaden.
"Välkomna och tack för att ni handlar hållbart!"

Bardot.

Bardot.

Stureplansgruppen

Festligt på ny bar och klubb-kombo

Kungsportsavenyn 11, centrum.

Mitt på Avenyn ligger Bardot, Göteborgs senaste tillskott i stans barvärld.

"Bardot är stället där bar och nattklubb möts, något vi väljer att kalla Social Club", hälsar Stureplansgruppen som står bakom konceptet.

I lokalen utlovas många sittplatser där gästerna kan avnjuta välarbetade drinkar. Varje fredag vid 17.00 omvandlas Bardot till en pianobar för afterworksugna. Senare på fredag och lördagskvällar blir stämningen än mer festlig och dansgolvet står redo. Musiken sköts av aktuella DJ:s.

Genuin mexikansk matupplevelse

Fjärde Långgatan 3, Linné

Restaurang Tizne öppnade i början av året och har redan gjorts sig ett namn på Göteborgs krogkarta. Här serverar Hector och Wendy Mijares mat från hemlandet Mexikos olika regioner. Ambitionen är en avslappnad men ambitiös matresa genom Mexiko med genuina smaker och dofter. För den törstige gästen fylls glasen med typiskt mexikanska cocktails och mocktails.

Lugga. Hunden Doris är en kär medarbetare hos Studio Lugga i Majorna.

Lugga. Hunden Doris är en kär medarbetare hos Studio Lugga i Majorna.

Lugga/privat

Hållbara val hos prisbelönt frisör

Ekedalsgatan 23 A, Majorna

Sessili Jering innehar två förstapriser i Årets frisör 2022. Nu har den prisbelönta frisören öppnat Studio Lugga i Majorna. Salongen är till stor del inredd med vintagemöbler och cirkulära material. Salongen samarbetar även med produktföretag som är i framkant med miljötänk. Förutom ett stort hållbarhetstänk står självklart hantverket i fokus på Lugga: "Våra prisbelönta frisörer har jobbat länge inom branschen och utbildar sig kontinuerligt."

Har kunderna tur är hunden Doris i salongen. Hunden har jobbat med människor och service nästan hela sitt liv och är en van medarbetare. När Doris inte är i studion arbetar hon oftast på skola.

C'om.

C'om.

Lina Isaksson

Inbjudande med autentiska vietnamesiska smaker

Prinsgatan 4, Linné

Cơm, eller kööm som det uttalas, är lika ny och fräsch på Göteborgs krogkarta som maten som serveras. Här siktar köket på att erbjuda autentiska smaker och en restaurangupplevelse som reflekterar en enkelhet som återfinns på gatorna i Vietnam. Rätterna påminner om att det vietnamesiska köket har mer att erbjuda än bara phở och sommarrullar.

Cơm som idé är en mötesplats där man kan umgås, äta och lära känna den vietnamesiska kulturen. Här finns inga bordsbokningar, bordsplaceringar eller QR-koder.

"Cơm in i värmen, sätt dig och känn dig som hemma", hälsar Cindy med personalen.

Koreansk bbq – grillas på bordet

Sankt Eriksgatan 5, Lilla Bommen

Den koreanska och mongoliska restaurangen Komo slog upp portarna upp för lunch redan i höstas. Men i början av året bestämde sig restaurangägare Orkhon Ganbold att ta ytterligare ett steg.

Nu har Komos öppet hela kvällarna och bjuder på en spännande à la carte-meny med genuina smaker. Förutom teokbokki, tulgogi och kimch kan matgästerna även beställa en koreansk bbq som grillas direkt på bordet. 

Husmanslunch utan krusiduller mitt i stan

Västra Hamngatan 15, Centrum

Lunchkrogen Löfqvist & vi har fokus på husmanskost och finns redan en trappa upp inne i Arkaden. Men tidigt i år öppnade en systerrestaurang på Västra Hamngatan 15. Här är det också främst lunchrätter på menyn.

Bakom konceptet finns fyra göteborgskillar med kärlek till det svenska köket:

"Vi tyckte att det saknades ett tydligt lunchkoncept i centrala Göteborg som serverar klassisk husman, fritt från tolkningar och en massa rysch pysch. För vad slår egentligen en hederlig Biff Lindström eller strömming med rårörda lingon, brynt smör och potatispuré?"

Hemtrevligt på nya naturvinbaren

Karl Johansgatan 103, Majorna

Restaurang och vinbar mot bättre mål. Så beskriver Hållplats 103 sitt nyligen öppnade myshak i en klassisk tegelbyggnad på Karl Johansgatan. Här erbjuds naturviner, öl och mat bland konstverk och virkade dukar i en hemtrevlig miljö. Quiz, spelningar och dj-kvällar står också på menyn.

Hos Hållplats 103 är ambitionen att hela menyn är gluten, laktos och sockerfri med ett undantag – osten på ostbrickan.

"Vi tänker på miljön och använder mest grönsaker som är i säsong. Vi använder även grönsaker ur grossistens B-sortiment, grönsaker som inte har rätt färg och form, det ger lite svinn och gynnar miljön", hälsar Sari, Melissa och Estrella.