Ostar, grytor och torkad fiskrom.

På Odengatan 100 ligger den nya delikatessbutiken Le Bon Plat. Här erbjuds även sous vide – rätter tillagade från grunden i glasskålar, redo att värmas upp.

Josephine Adorelle och Henri Berge står bakom affärs­idén.

– Vi ville göra något tillsammans. Hållbarhet har alltid varit viktigt för mig samtidigt som jag älskar mat, säger Josephine.

Henri som flyttade från Frankrike till Sverige för fyra år sedan har jobbat inom restaurangbranschen hela sitt liv. Josephine kommer däremot från en helt annan bransch – hon har tidigare jobbat med elbilar.

Innan paret öppnade Le Bon Plat hade Henri en restaurang på Kungsholmen. Det var där han träffade Josephine för första gången, som kom in som lunchgäst.

Kärlek uppstod. Nyligen fick de sitt första barn och de bor tillsammans ett stenkast från delin.

– Under pandemin började vi diskutera om restaurang är den bästa vägen att gå eller om vi skulle erbjuda något mer, säger Josephine.

– Det blev mycket tävling när alla krogar skulle överleva. Alla pushade sig själva till att hitta nya, smarta lösningar, säger Henri.

Mat är universellt och passionen är likadan världen över, enligt honom. Men på vissa sätt skiljer sig Stockholm från de franska köken.

– I Frankrike är nivån väldigt hög. Det är en gammal kultur. I Stockholm finns det nya visioner. Jag gillar humöret här. Folk är nyfikna, intresserade och redo att prova nya saker.

På butikshyllorna kan du hitta hans favoritostar från marknaden Rungis i Paris och boutargue, den torkade fiskrommen från södra Frankrike. Men i övrigt försöker paret hålla sig till närproducerat.

Vanligtvis tillagas sous vide-rätter i lufttäta plastpåsar. Men på Le Bon Plat är det skålar i glas som gäller.

– Det jag tycker är roligt är att skålarna faktiskt har en återvinningsprocess. Kunderna kommer tillbaka med dem, säger Josephine.

De förseglade rätterna kan du bevara i skafferiet och värma upp när du är sugen. De håller i ett år eller längre.

– Maten i skålarna är som en flaska vin. Den blir bara godare med tiden, säger Josephine.

Säsongsbaserat

Le Bon Plat jobbar med säsongsbaserad mat. Nu erbjuds till exempel pumpasoppa. Om några månader blir det godsaker från det franska julbordet.

Fransk matkultur är mycket kött men butiken erbjuder även vegansk mat.

– Du ska kunna göra din ostbricka även om du är vegan, säger Josephine.