IFK Haninges Marijan Cosic på Torvalla IP. Foto: Sacharias Kallden

Nykomlingen IFK Haninge har vittring på superettan

Nykomlingen IFK Haninge har överträffat förväntningarna den här säsongen och är med och fajtas om kvalplatsen till superettan. Men för att fortsatt vara med i kampen krävs seger i morgon hemma på Torvalla IP.

  • Publicerad 19:40, 13 nov 2020

Som nykomling i ettan har IFK Haninge överraskat den här säsongen. Med tre omgångar kvar att spela har laget vittring på superettan.

Ambitionen i klubben är att avancera, men man hade inte räknat med att ligga så högt redan i år. Snarare arbetade man efter en treårsplan.

– Vi har jobbar målinriktat, men att det här kom redan i år är ändå lite överraskande. Vi ville inte stressa upp, men när vi nu är i det här läget så vill vi såklart komma så högt som möjligt, säger tränaren Tino Katsoulakis.

Det är en kombination av flera saker som är förklaringen till att det har gått över förväntan, säger mittfältaren Marijan Cosic.

– Vi har haft bra taktik, skickliga ledare och stöd från föreningen. Och ibland går det bara vägen, säger han.

Det är någon timme kvar till fredagens kvällsträning ska börja. De båda tar ett varv runt planen och blickar bort mot den tomma läktaren på Torvalla IP.

– Det är lite speciellt i dessa tider att vi inte får fylla läktaren med publik. Det skulle vara ett bra stöd, särskilt nu när det drar ihop sig, säger han.

Fem gör upp om kvalplats

Att Vasalunds IF vinner ettan norra är redan klart och Solnalaget är därmed klara för superettan. Men där bakom fajtas just nu fem lag om kvalplatsen till superettan, och Haninge är ett av dem.

IFK Haninges Marijan Cosic och tränaren Tino Katsoulakis på Torvalla IP. Foto: Sacharias Kallden

BP just nu på kvalplats till superettan

ETTAN NORRA Poäng (Målskillnad)

Vasalund 69 (53)

---------------------------------

Brommapojkarna 56 (32)

---------------------------------

Sollentuna FK 54 (15)

IFK Haninge 53 (27)

IF Sylvia 53 (14)

Sandvikens IF 51 (26)

Tar Haninge andraplatsen och därmed får kvala till superettan, möter man det lag i superettan som måste kvala för att stanna kvar. Första matchen spelas i så fall i Haninge den 10 december och returen på bortaplan den 13 december.

Visa merVisa mindre

Chanserna till avancemang försvagades något i och med förlusten mot Brommapojkarna borta i lördags. Men i morgon lördag väntar nästa match hemma på Torvalla IP mot IFK Berga. Kalmarlaget ligger näst sist i tabellen, och för Haninge är det vinst som gäller för att fortsatt ha chans på avancemang.

– Vi har förlorat mot bottenlag tidigare, så det är inget lätt motstånd. Men vi är väl förberedda. Visst blev det svårare i och med förlusten mot BP, för nu har inte bara avgörandet i våra egna händer, säger Tino Katsoulakis.

Spelare går vidare

Oavsett hur säsongen slutar så har Tino Katsoulakis kontrakt även nästa år. Men han räknar med att laget tappar några av de främsta spelarna efter den här säsongen.

– Det blir så när man ligger i toppen av sin serie, då blir många av spelarna intressanta. Det troliga är att vi tappar ett par tre spelare till högre serie. Men det är otroligt positivt att Haninge kan producera så bra spelare, och med tanke på vad vi har presterat i år så kan vi nog också locka till oss spelare, säger Tino Katsoulakis.

Skytteligaledaren Ashley Coffey kan var en av dem som går vidare, liksom Marijan Cosic. Han har tidigare spelat i superettan då i Åtvidaberg, och ambitionen är att så småningom nå allsvenskan.

Och flera lag både från superettan och allsvenska har redan hört av sig till honom.

– Så är det, men det är inget som är bestämt än. Jag vill fokusera på de matcherna vi har kvar så jag har sagt att de får ringa tillbaka i december, säger han

Han vill inte avslöja vilka, samtidigt hintar han att han också kan bli kvar.

– Då kanske det också är så att Haninge är ett lag i superettan.

Tar Haninge kvalplatsen till superettan spelas den första matchen hemma den 10 december.

Lördagens match går att se på Expressen.

Haninges matcher kvar att spela

21/11 IK Frej (Borta)

29/11 Karlslunds FK (Hemma)