Nybohovsbon Susanne Blomgren utanför hissen som går ner till Liljeholmen. Foto: Märta Lefvert

Nybohovshissen öppnar först i oktober

Först skulle Nybohovshissen återöppna i mars. Sedan var budet i maj. Nu är det oktober som gäller – förhoppningsvis.

  • Publicerad 06:30, 8 jul 2022

För mig är det ohållbart att bo kvar i längden.

Nybohovsbon Susanne Blomgren, 66, har haft en stroke och har problem med ett knä. För henne är en hiss mellan Nybohovshöjden och Liljeholmen en förutsättning för att vardagen ska fungera bra.

Men i oktober 2021 stängde den krånglande hissen återigen. Sedan dess har den inte öppnat.

– Jag har bott här sedan 2016 och var van vid att hissen strulade. Men det här är inte klokt. Jag blir så arg. För mig är det ohållbart att bo kvar i längden, säger hon.

Susanne Blomgren är inte ensam om sin frustration. Flera äldre har hört av sig till Mitt i och berättat hur deras liv begränsas när hissen är stängd. Taxibilarna som ersätter hissen räcker inte alltid till. Halvtimmeslånga köer kan bildas när många vill åka.

– Men jag åker inte taxin. Coronapandemin pågår ju fortfarande och smittspridningen är hög nu. Jag försöker gå i stället men det är väldigt tungt när man har handlat, säger Susanne Blomgren.

Berget har förstärkts

Orsaken till att hissen stängdes var att SL skulle besikta bergets och hisstunnels kvalitet och säkerhet samt rusta själva hissen, för att öka driftssäkerheten. Hittills har man tagit bort löst berg och gjort förstärkningar för att säkra mot ras.

Först var beskedet att allt skulle vara klart i mars. Nästa besked var maj. Nu hoppas SL att arbetet blir färdigt i oktober, men det kan dröja längre.

"Vatteninträngningen från berget har varit större än man räknat med och nu utför man med åtgärder med att täta och att att leda bort vattnet. Vi räknar med att hissföretaget först efter sommaren på allvar kan inleda sitt arbete med att åtgärda själva hissen", skriver Claes Keisu, pressansvarig vid Region Stockholms trafikförvaltning.

Även problem med materialleveranser sinkar renoveringen, enligt honom.

"Den har nog gjort sitt"

Susanne Blomgren suckar djupt över det beskedet. Samtidigt törs hon inte riktigt lita på att hissen alls kommer i gång igen.

– Jag tror att hissen har gjort sitt. Den har ju varit trasig så många gånger. Samtidigt blir vi fler som bor häruppe, med alla nya hus, säger hon.

Läs även:

https://www.mitti.se/nyheter/for-dyrt-att-byta-ut-nybohovshissen/repujC!JxGYE6gHPl9AeLABJ9ZjA/

Taxibilar ersätter Nybhovshissen

Region Stockholms trafikförvaltning hade länge planer på att byta ut Nybohovshissen, som togs i drift 1964. Skenande priskalkyler gjorde att man ångrade sig, i december 2020. Även det faktum att hisstunneln inte kan vidgas, eftersom ett bostadhus står ovanför, bidrog till beslutet.

I stället ska hissen renoveras, ännu en gång. Medan den står stilla kör taxibilar, för en kostnad av 300 000 kronor i månaden. De går var 20:e minut, från Nybohov och Liljeholmen. I rusningstid (kl 7-9 och kl 16-19) finns också en stortaxi.

"Vi förstår att det kan vara irriterande att behöva vänta, men det är den lösning vi ser som bäst", skriver Claes Keisu till Mitt i.

Visa merVisa mindre