NY VANA. Varje söndagseftermiddag träffas det här tuffa vinterbadargänget vid Gömmaren. De är både nybörjare och nyfrälsta på vinterbad. Foto: Claudio Britos

Nyblivna vinterbadare trotsar kylan

Badgänget ses vid Gömmaren för ett dopp varje söndag. De är nyfunna vänner och nyblivna vinterbadare. "Det är bästa stunden på hela veckan", säger Elise Rensjö.

  • Publicerad 07:15, 12 feb 2021

Gömmaren breder ut sig som en vit matta, omringad av snötyngda granar. Himlen är svagt rosa, det vackra eftermiddagsljuset vilar över sagolandskapet.

Ute på bryggan står några påpälsade kvinnor i dunkappor, mössor och skalbyxor. Strax ska de ta av sig till badkläder och tyst nedstiga i det svarta vattnet.

Bilens instrumentpanel visade på minus 7.

– Det här är en helig stund, det är den bästa stunden på hela veckan, säger Elise Rensjö.

Hon är initiativtagare till det lilla entusiastiska vinterbadargänget. Elise kallbadade själv för första gången i höstas.

– Jag kände på mig att det här var min grej och det var det. Jag ville ha badkompisar så jag skrev i en Facebookgrupp och frågade om fler ville bada med mig.

GLATT GÄNG. "Vi har haft sex stycken som vinterbadat för första gången med oss. Vi coachar och peppar varandra", det är jag stolt över, säger Elise Rensjö (till höger i bild). Foto: Claudio Britos

Flera nybörjare

Någon nappade och de bestämde att bada på söndagen. Sedan har de blivit fler och fler som badar varje söndag klockan 16.30.

– Vi väntar ut alla skogsmullar, det är så mycket folk här på helgerna. Det blir ju lite show när man går ner och badar. Så vi väntar tills de har åkt hem för att laga söndagsmiddag, då tänder vi upp marschaller på bryggan, säger Elise.

De flesta i gänget är nybörjare på vinterbad.

– Jag har försökt med meditation, men det går inte. Jag tappar det efter en stund. Men här kan jag fokusera, säger Sophia Winberg.

– Ja, det är ju svårt att tänka på något annat än att överleva, säger Maria Hävner och alla skrattar.

– Jag tycker också om utmaningen. Att man faktiskt blir lite stolt över sig själv att man klarar det, säger Catharina Högdahl.

Vad är det bästa med vinterbad?

– Det är kicken, känslan efteråt. Man blir full av endorfiner, säger Elise och de andra håller med.

Den här coronavintern har intresset för vinterbadande exploderat.

– Folk kan ju inte åka till Thailand och bada. Då får man göra det här. Folk är ju också ute mer i naturen överhuvud taget, säger Sophia.

Catharina fortsätter:

– Man behöver utmana sig lite och göra något utanför boxen. Det är enkelt och lättillgängligt och kostar ingenting.

LYCKORUS. "Vad härligt det var!" utbrister Sophia Winberg när hon stiger upp ur vattnet. Efteråt slår endorfinkicken in. Foto: Claudio Britos

Endorfinkick efteråt

Det blir dags att bada innan alla har hunnit bli för frusna på bryggan. Kvinnorna tar av sig de tjocka plaggen och en efter en går de fram till stegen och sänker sig ner i det svarta vattnet. Tyst och kontrollerat.

– Jag säger till alla nybörjare att strunta i allt de har läst om hur länge man ska vara i. Men man ska försöka få kontroll över andningen så att kan man njuta av upplevelsen, säger Elise.

Flera har mössa, handskar och badskor.

– Vad skönt det var i dag, utbrister Sophia med ett stort leende när hon kommer upp

Några av de andra som inte hunnit i ännu ser lite skeptiska ut.

Några tycker att det är värst när de precis klivit upp. Med sedan kommer endorfinkicken när man kan stå kvar i morgonrock och njuta.

– Nu är vi höga allihop! En del vill fort tillbaka till bilen och åka hem. Jag kan stå kvar hur länge som helst och snacka, säger Elise och skrattar.

Frusna fingrar börjar fippla med kläder och någon förbannar sitt val av jeans istället för lätta kläder att dra på, innan det är dags att vandra upp mot bilarna.

– Då ses vi på söndag igen!

UTMANING. Det gäller att försöka andas lugnt och kontrollerat. Att svepa in sig i en badrock och kanske dricka något varmt är skönt efteråt. Foto: Claudio Britos

Tips för nybörjarvinterbadare

Bada med mössa och gärna badskor, foppatofflor eller liknande på fötterna.

Ha med en badrock som du kan svepa in dig i fort när du kommer upp.

Tänk på att ha kläder som är lätta att ta på efteråt.

Bada inte ensam.

Visa merVisa mindre