– Det känns jättebra att vi nu kan flytta tillbaka SPI-eleverna till Messingen. Nu kan all utbildning ske under samma tak, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens nya ordförande.

Det var när skolan började igen efter sommarlovet som eleverna på Språkintroduktionsprogrammet i Upplands Väsby inte längre fick någon undervisning i Väsby nya gymnasiums lokaler i Messingen. I stället fick de ha sina lektioner i baracker på andra sidan järnvägen, vilket Mitt i tidigare uppmärksammat.

Sparåtgärd

Enligt politikerna i Väsbyalliansen, som fattade beslutet i juni förra året, genomfördes flytten av de 38 nyanlända eleverna som en sparåtgärd på grund av dyra lokalkostnader i Messingen – och att man ville ha större fokus på teoretiska linjer. 

Men det var ett omstritt beslut, både i Väsby och på nationell nivå. SPI-elever, lärare och Miljöpartiet protesterade.
Och tidigare i höstas anmäldes Väsby nya gymnasium till Diskrimineringsombudsmannen.

Nu har alltså det nya mittenstyret i Väsby med Socialdemokraterna, Väsbys Bästa och Liberalerna föreslagit att eleverna går tillbaka till att ha all undervisning i Messingen.

– Jag var kritisk till en flytt från första början. Det blev fort och fel. Man tappar samarbeten, samordnings- och integrationsvinster, säger Mathias Bohman (S) som satt i opposition när beslutet fattades.

En som är jätteglad över att beslutet ändrats är 19-åriga Mohaddeseh Rezae, som går språkintroduktionsprogrammet.

– Det känns jättebra att jag och mina klasskompisar ska tillbaka till VNG. Det kändes inte bra i paviljongerna. Det fanns inga människor där och alla pratar bara sina språk.

Hon tycker det är mycket lättare att lära sig svenska om de är i VNG:s lokaler.

– Där kan vi hitta nya kompisar som har lektioner där. Vi vill inte tillbaka till paviljongerna. Jag vill tacka alla som har kämpat för att vi ska få komma tillbaka. 

Efter jullovet

Enligt utbildningschef Henrik Malmström Wallin finns det en chans att eleverna börjar i Messingen redan efter jullovet.

– Ja, utifrån att information och samverkan med berörda parter hinns med i tid så är det enligt rektor möjligt att undervisningen är samlad när vårterminen börjar.

En som engagerat sig mycket i frågan är Miljöpartiets gruppledare Maria Tufvesson.
– Jag är väldigt glad för elever och lärares skull. För mig har det handlat om att vara en röst som säger ifrån och aldrig tystnar. Jag är glad att samtliga partier som vi har samtalat med nu är med på att SPI ska vara på skolan i Messingen, säger Maria Tuvesson och fortsätter:
– Det är upprörande hur våra skattemedel använts av ansvariga politiker. Pengarna hade kunnat gå till läromedel eller andra nödvändiga inköp till Väsbys skolor, säger Maria Tuvesson.

Socialdemokraterna vill inte ta på sig något ansvar för att Väsbyborna kan uppleva det hattigt – först flytt och sedan tillbakaflytt – och att pengarna upplevs har använts till ingen nytta.

– För mig och Socialdemokraterna har det varit viktigt att driva utbildningen i samma lokaler och att reception, bibliotek, matsal, gymnastiksal och idrottshall finns samlade i byggnaden, säger Mathias Bohman (S).