Ett friluftsmuseum har stora delar av sina samlingar och historia utomhus. Skansen är det kändaste.

Och det är alltså just den status som Överjärva gård ska få enligt den nya vision som politikerna väntas anta.

– Så kul! Nu ändrar vi inriktning helt och hållet och gör Överjärva till en plats för barnen där historia och lärande är i fokus. Det ska inte vara en kommersiell plats, utan en sammanhållen miljö som nu kommer att lyda under museilagen, säger Sara Kukka-Salam (S).

Den tidigare rivningshotade ladugården är inplastad för renovering av tak och stomme. Ett mödosamt arbete med att byta ut rötet trä väntar.

Lek på loftet

Invändigt planerar staden ladugården ihop med 4H som flyttar in med sina djur – getter, höns, kanske kor – preliminärt 2025.

Idén är att ha djur på nedre våningen och att inreda loftet med historiska lekmiljöer.

– Som förälder vet jag hur svårt det är att hitta aktiviteter inomhus på kalla tiden av året. Istället för Mall of Scandinavias lekrum kan man ta sig till ladugården och lära sig om statarkvinnor och komjölkning. Det kommer bli en mäktig plats där det nya och gamla möts, säger Sara Kukka Salam.

Loftet ska också kunna användas för evenemang och hyras för privata tillställningar.

Men enligt oppositionen finns risker med att göra gården till museum.

– Jag är rädd att det begränsar. Om allt kommer behöva lira med Överjärvas bondgårdshistoria kanske man inte kan ta in vissa djur, exempelvis. Det blir tunnare, säger Peter Edholm (L) som även hade önskat en tydligare koppling till Igelbäckens naturreservat.