Trafikverket har avbrutit den pågående upphandlingen av entreprenör till bygget av den nya pendeltågsentrén i Häggvik.

– Nu tar vi ett omtag tillsammans med våra samarbetspartners Sollentuna kommun, Trafikförvaltningen och Seom, och vi arbetar mot att gå ut med en ny upphandling efter sommaren, säger Trafikverkets projektledare Arne Nilsson.

Den nya entrén ska byggas i södra änden av den befintliga perrongen och ska korta vägen till stationen för många resenärer, inte minst om några år då betydligt fler kommer att bo i närheten i och med utbyggnaden av Södra Häggvik.

– Södra Häggvik ska bli en attraktiv och hållbar stadsdel där närheten till kollektivtrafik är avgörande, sa samhällsbyggnadsnämndens ordförande Moa Rasmusson (L) i november 2021 då Sollentuna kommun, Trafikverket, trafikförvaltningen och Seom precis hade undertecknat ett gemensamt genomförande- och finansieringsavtal för bygget.

Går ut med ny upphandling

Upphandlingen har avbrutits på grund av det rådande omvärlds- och marknadsläget som har gjort att kostnaderna för den nya entrén har ökat kraftigt. Trafikverket förklarar att man kunde konstatera att de anbud som kommit in låg långt över det förväntade.

Konsekvensen blir att man ska gå ut med en ny upphandling, vilket innebär att planerad byggstart behöva skjutas fram. Hur stor förseningen blir håller Trafikverket på att analysera just nu. Så fort den analysen är klar kommer man att presentera en ny tidplan för projektet.

Sollentuna kommun samverkar med Trafikverket och Region Stockholms trafikförvaltning och jobbar för att få klart med en ny upphandling under hösten i år.

Kommunens ambition är att den avbrutna upphandlingen ska påverka projektets förverkligande så lite som möjligt.