Stopp. Åk inte pulka på Skogskyrkogården, uppmanar den ansvariga politikern Dennis Wedin (M). Foto: Erik Engstrand.

Nya skyltar ska stoppa pulkaåkning på Skogskyrkogården

Nya skyltar ska stoppa pulkaåkarna på Skogskyrkogården. "Jag blir förfärad över att vuxna människor inte följer reglerna", säger politikern Dennis Wedin (M).

  • Publicerad 18:10, 19 feb 2021

Till syvende och sist handlar det då om böter

Under vintern har pulkaåkningen på Skogskyrkogården diskuteras flitigt. Men trots att kyrkogårdsförvaltningen har vädjat till söderortsborna att åka pulka någon annanstans har pulkaåkningen fortsatt.

Nu har staden satt upp nya skyltar där invånarna ombeds att välja andra backar.

– Nu har vi satt upp tydligare skyltar som inte kan missuppfattas. Det är olämpligt och respektlöst att åka pulka här, säger Dennis Wedin (M), bostads – och fastighetsborgarråd med ansvar för kyrkogårdsfrågor.

Hur vanligt är det att folk åker pulka där?

– Det är snöröjarna som jobbar på helgerna som märkt av problemet. Vår bedömning är att det är tillräckligt många som inte bryr sig om det, för att markera tydligare, inte minst inför sportlovet. Jag har själv burit upp en skylt nu, säger Dennis Wedin.

Kan bli tal om böter

Om pulkaåkandet fortsätter kan staden titta på ytterligare åtgärder inför nästa år.

Enligt Dennis Wedin kan det handla om att införa ett förbud enligt den lokala ordningsstadgan.

– Till syvende och sist handlar det då om böter och i så fall kan ordningsvakter behövas. Men jag hoppas att detta ska räcka, och att det inte ska behövas fler åtgärder för att vuxna människor ska visa respekt och börja följa reglerna, säger han.

Enligt Dennis Wedin har hälften av invånarna i Enskede-Årsta-Vantör en pulkabacke inom 500 meter. Mitt i har tidigare skrivit om olika pulkabackar i söderort här.

Skogskyrkogården. En plats för lugn, för många. Foto: Arkivbild. Foto: Marielle Theander Olsson