Den 12 mars anordnas för femte året klädbytardag i Bergshamraskolans aula. Alla som deltar tar med max fem plagg – i år uppmuntras särskilt herrkläder medtagas – och varje inlämnat plagg ger en bytesbiljett.

Evenemanget har växt för varje år, i skrivande stund har 250 har anmält intresse.

– Det roliga är att så många skolungdomar kommer. Uppenbart att vi har en ny generation som är mindre slit och släng än vi medelålders, konstaterar Tobias Östberg på föreningen Bergshamra för alla som arrangerar.

Men nya direktiv i staden riskerar framgent att sätta stopp för klädbytena. I höstas slopades möjligheten att hyra skollokaler på kvällar och helger, för exempelvis föreningsmöten, rep, loppisar, julfiranden och andra aktiviteter.

Dumt, anser Tobias Östberg.

– Det är ont om lokaler där man kan vara många samtidigt som skollokalerna står tomma helger och kvällar. Att de nyttjas är en viktig pusselbit för att skapa levande stadsdelar.

Finns en öppning

Enligt staden, som svarar via presschef Makan Afshinnejad, har uthyrningen av skollokaler i vissa fall ställt till problem vad gäller bevakning, säkerhet och städning.

I ett mejl skriver han att den politiska ledningen dock bestämt att man ska se över ifall det finns lokaler där problemen bedöms gå att hantera. "Översynen inleds omedelbart och så snart arbetet är klart kommer tydlig information gå ut om vilka lokaler som kan förhyras och vilka villkor som i så fall gäller".