Snart drar årets studentsäsong igång med skrålande ungdomar som blickar mot framtiden från sina lastbilsflak.

De är ett tydligt tecken på att sommaren är på ingång, men de är inte alltid omtyckta och åkandet har under årens gång lett till olyckor på sina håll.

Nya regler

Det har tidigare varit reglerat hur man får åka flak, men det har inte varit tydligt nog. Det menar Transportstyrelsen som därför valt att strama upp reglerna. Från och med årsskiftet 2022/23 är det därför bara okej att åka flak i direkt anslutning till ett arrangemang.

– Man behöver vara tydlig med att detta är undantag från vanliga reglerna. Och de vanliga reglerna finns av en anledning. Det har funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningar på ett sätt som inte är motiverat, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Förbjudna gator

För att minska flakens påverkan på trafiken har staden också tydligt markerat vad som gäller. På en rad gator i city är det helt enkelt förbjudet att köra lastbilar med studentflak.

I år gäller förbudet från den 29:e maj till den 16:e juni

Innan flaken ens får ge sig ut på vägarna måste dock den planerade rutten, antal passagerare, registreringsnummer och ansvarig person med telefonnummer meddelas till polisen.