Allt var beslutat och klart. Riksdagsförvaltningen behövde Medeltidsmuseets lokaler på Helgeandsholmen för att skapa ett eget besöks- och mötescentrum. Trots livliga protester flyttade museet ut i november för att om några år i stället öppna i Börshuset på Stortorget.

Men så kom plötsligt en vändning: Riksdagsstyrelsen såg över möjligheten att utreda om Medeltidsmuseet ändå kunde vara kvar i de gamla lokalerna. Planen var att de skulle avhandla ärendet på deras sammanträde i onsdags.

Men inget beslut togs. Ärendet bordlades utan motivering. I stället väntas frågan behandlas på nästa sammanträde i februari.

Vad en eventuell utredning skulle betyda för museets framtid är oklart. Museichefen Lin Annerbäck säger att nedpackningen av museet fortskrider enligt plan.

Vidare frågor hänvisar hon till Fredrik Linder, chef för stadsmuseiavdelningen på kulturförvaltningen. Han hänvisar vidare till politiken.

– Vi lägger oss inte i vad riksdagsstyrelsen eller riksdagen har för planer på eventuella utredningar. Vi har i snart två års tid planerat för Medeltidsmuseets framtid på Stortorget och det rullar på, säger kulturborgarrådet Torun Boucher (V).

– Det börjar bli dags för mig att säga att det kommer att bli bra. Jag ser med stor tillförsikt på att få ett bra museum mitt i medeltiden.

Samtidigt har Torun Boucher inte informerats om vad de olika förslagen som riksdagsförvaltningen kan utreda kan innebära.

– Kanske ska vi dela lokaler, men då blir det en utställningslokal. Det är inte ett museum där det kan bedrivas forskning och hållas pedagogiska program.

Lösa spekulationer om andra alternativ blir också rörigt, menar hon.

– Det är omöjligt att säga vad en eventuell utredning kan säga någon gång i framtiden. Då kanske vi redan har flyttat. Det blir också besvärligt för vår personal, de måste få jobba framåt.