I början av november stängde Medeltidsmuseet.

Trots starka protester var beslutet att det skulle plockas ihop och om några år i stället öppna i Börshuset vid Stortorget.

Anledningen var att riksdagsförvaltningen, som hyrt ut lokalerna på Helgeandsholmen till museet, själva ville använda dem.

Men vid riksdagsstyrelsens nästa sammanträde ska politikerna ta beslut om en eventuell utredning för att se om museet ändå kan vara kvar, vilket DN var först att rapportera.

Enligt underlag som tidningen tagit del av är alternativet att det i så fall ska samsas med det mötes- och besökscenter som riksdagsförvaltningen tänkt ha i lokalerna.

För att utredningen ska tillsättas krävs att en majoritet av styrelsens tio ledamöter röstar för den. Blir det lika har ordföranden Andreas Norlén (M) utslagsröst.

Enligt DN är det Sverigedemokraterna, med tre ledamöter i styrelsen, som jobbat för att ärendet ska behandlas på mötet. Hur de andra partierna ska rösta är oklart.

– Min förhoppning är att det ska finnas en enighet i hela styrelsen. Vi kanske alla är överens om att vi rimligen bör undersöka om vi kan gå vidare med andra planer än att stänga museet, säger Henrik Vinge (SD) till tidningen.

Riksdagsstyrelsen har sitt sammanträde 13 december.