På Liljeholmskajen hittas en ny foodtruck: The Boil som serverar Seafood boil. En typ av varm skaldjursrätt, där allt är tillagat som i en gryta och serveras för att ätas med handskar.

Samtidigt öppnar restauranger med samma nisch i Sundbyberg och i Skärholmen.

I Sumpan slog Amo Seafood nyligen upp portarna på Järnvägsgatan 52, där medelhavsrestaurangen Zaytona tidigare låg.

– Jag tror att den här maten passar i svenska samhället. Svenskar gillar ju skaldjur och kräftskivor, säger ägaren som vill vara anonym.

Här kan en hink med skaldjur kosta allt mellan 280 och 3 500 kronor, beroende på storlek och innehåll.

Men alla har råd att äta här, försäkrar ägaren.

– Det finns mat som man blir jättemätt av för 149 kronor.

En trend från internet och USA

Matinfluencern Jenny Frennberg som driver kontot @sthlmfoodgems på TikTok och Instagram var nyligen på Kanto Bistro på Rörstrandsgatan där det serveras boil. Hennes grej är att hon besöker matställen i Stockholm och uppmärksammar de hon tycker är ”guldklimpar”.

Seafood boil är trend som är här för att stanna, tror Jenny.

Hennes spaning är att trenden kommer från internetfenomenet Mukbang, som kommer från Sydostasien, där varma skaldjursrätter är vanligt.

– De glufsar i sig det här, och man vill ju bara testa det själv. Men det är kreatörer främst i USA som gör det populärt, och nu är det på väg hit, säger Jenny Frennberg.

Hon tror att det icke-pretentiösa är det som lockar: Att äta med händer och att det är slabbigt. Oftast när svenskarna äter "seafood" är det vid högtider eller liknande, som kräftskiva, en skaldjursplatå. Det uppfattas ofta som lite finare, menar Jenny medans det här är något annat.

– Men det här är vitlök och kryddor som man häller ut från stora kastruller och ner i plastpåsar. Det bryter någon barriär här, tror jag, som gör det mer tillgängligt, säger Jenny.

– Seafood boil är mer tillgänglig och öppet för alla matkulturer.

Experten: Många vill äta med handen fri

För mathistorikern Richard Tellström är trenden ny.

– Men Mukbang är gammalt, relativt sett, ungefär 15 år. Men det här med Seafood boil känner jag bara till från USA.

Han menar att vi svenskar annars är ovana vid varm skaldjursmat.

– Vi äter det i regel skaldjur kalla, med undantag för Moules frites och gratinerad hummer vid nyår. Frågan är om vi har börjat vänja oss vid att plocka varm mat med händerna, det kan förklara varför det kommer nu, säger han.

Att äta mat med händerna ligger i tiden, menar han.

– Ja, många vill ha en hand fri, även om man äter med kompisar, för att ha telefonen i andra handen. Det ser jag ofta på krogen. Men jag, som är från den äldre generationen, tycker det ser illa ut. Men det kan också förklara varför det blivit populärt med Seafood boil.

Om trenden kommer stanna är oklart, menar han.

– Det som talar för är att svensk matkultur är ganska såsig. Men frågan är när man ska äta den här maträtten, det brukar nämligen avgöra om något slår eller inte. Jag tror det talar för att det bara blir en fluga. Själva måltidsformen saknas just nu. Men jag skulle gärna bli överbevisad.

Jenny: "Jag tror hamburgaren står sig"

Sedan ett tag tillbaka har hamburgaren varit lite på dekis och just nu riskerar flera Brödernas-restauranger att gå i konkurs.

Jenny Frennberg svarar på om ”boilen” kan slå ut hamburgartrenden.

– Jag tror hamburgaren står sig. Men det har varit för många aktörer som varit för lika varandra länge, det har nog nått sin högsta peak.

Just nu är Seafood boil superhett bland unga, enligt Jenny.

– Det har inte riktigt kommit till de i 40- eller 50-årsåldern, de är lite mer traditionella. Men folk i min ålder tycker det här är spännande.