Med det sagt är knappast internationella kvinnodagen den 8 mars något Gustav "Gussy" Löwenhielm försummar. Instagramkontot Fredsdruvor med 38 000 följare som han är dirigent för är mer eller mindre en stor damorkester. "Gussy" räknar i runda slängar med 90 procent kvinnor. Här spelar kvinnorna ut sina tankar under ledning av komikern Löwenhielm.

"Jag tycker att vi ska göra oss av med abortmotståndarna innan dom föds" och "Feminist. Filip. Erik. Martin. Ivar. Niklas. Ivar. Sigurd. Tore" kom ur pratbubblorna på ett par av de elegant uppklädda brittiska sekelskiftesdamerna på internationella kvinnodagen i fjol.

Fredsdruvor/Okänd

"Här får man passa sig"

De bästa bilderna tycker Gussy att han hittar i den edwardianska tiden (1901-1910). Vid fototillfället skulle en del av dessa kvinnor fortfarande få vänta nästan 30 år på rösträtt. Gussy ger kvinnorna, som sällan hade så mycket att säga till om i det offentliga rummet, kritiska röster.

– De är så ståtliga och eleganta. Samtidigt bär de på intrikata tankar. Det blir en krock mellan ytan och det inre, säger Gussy som får kvinnorna att kommentera både jämställdhetsfrågor, relationer och aktualiteter på 2020-talet.

Dagsaktuella frågor kan dock vara känsliga att skämta om.

– Här får man passa sig lite. Folk blir lätt stötta. Hamas och Israel är inget jag skojar om, exemplifierar han.

"Blev en hit"

I maj är han drivit kontot i fem år. Tidigare skrev han vitsiga och underfundiga meningar på Twitter (nuvarande X). Men när han lade till gamla foton av uppklädda, poserande kvinnor fick meningarna en ram.

– Det hände något. Jag märkte ganska snabbt att det blev en hit, säger han.

Ordvitsar och humor har han hållit på med länge och firade förra året 15 år som ståupp-komiker. Han har gett ut fyra böcker, är dj, copywriter/reklamare, frilansande kulturskribent och radioproducent. Just nu jobbar han med "Folkmusiken i P2". Intäkterna består av många källor små. Vid jul får han i uppdrag att rimma åt butikskedjor.

Gussy snurrar även plattor som DJ Galore och har en förkärlek till 60- och 70-tal.

Gussy snurrar även plattor som DJ Galore och har en förkärlek till 60- och 70-tal.

Anders Björklund

Allra gladast blir han om det går att hitta tre olika betydelser i en vits när han vrider och vänder på uttrycken och orden.

Vad kommer först? Vitsen eller bilden?

– Vitsen kommer oftast först. Sedan tittar jag igenom min bank med bilder för att se om meningen passar till någon av bilderna. Jag tittar främst på kvinnans blick, men också hållningen och om hon gör någon pose. Jag har en enorm bank av både bilder och vitsar nu.

Nya vitsar är att vänta på kvinnodagen i år. Och förresten de flesta andra dagar. Gussys damorkester har gig året om.