Tvärbanan har blivit bas för snabba narkotikaaffärer. En langare hoppar av vid en station, möter sin köpare och åker sedan snabbt vidare. Liljeholmsbon Urban Björstadius som bor vid stationen Trekanten ser dem hela tiden.

– Vi har bott här sedan 2001 och de senaste åren har det skett en markant förändring. Jag ser ofta drogförsäljning här flera gånger varje dag. När jag åker med tvärbanan ser jag dem vid andra stationer också – som Årstadal, Valla torg och stationen vid Sannadalsparken i Gröndal, berättar han.

Bytte skalskydd

Urban Björstadius hörde av sig till Mitt i sedan han läst artikeln om langning och missbruk i Årstadal. Han kände igen sig och ville berätta om att samma problem finns vid Trekanten. Det säljs narkotika vid stationen, utanför servicehuset och vårdcentralen och på gångvägarna ner mot Trekantsparken.

– Langarna åker sin väg, men missbrukarna stannar kvar. De tar sig återkommande in i vårt hus, där de missbrukar och även stjäl. På grund av det bytte vi skalskydd för något år sedan men de tar sig in ändå, säger han.

Urban Björstadius har avhyst missbrukare ur huset flera gånger. Han har också fotograferat langare, polisanmält, gett signalement och pratat med polispatruller som varit i närheten.

– Nu vet jag inte vad jag ska göra mer. Jag blir provocerad av att det här får fortsätta. För ett tag sedan blev några barn i vårt hus omringade av fyra–fem missbrukare som ville tvinga sig in. De släppte inte in dem. Det var bra gjort, men det är upprörande att de blev utsatta för det, säger han.

Urban Björstadius och grannen Ullacarin Tiderman tycker både att langningen skapar problem i området.

Urban Björstadius och grannen Ullacarin Tiderman tycker både att langningen skapar problem i området.

Märta Lefvert

Måste prioritera

För polisen är drogproblematiken vid Trekanten välkänd.

– Det finns missbruk, alkohol och försäljning där året runt även om det är mest under sommarmånaderna. Vi försöker vara där så mycket som möjligt men vi måste prioritera utsatta områden med gängkriminalitet, säger Christoffer Peyre, kommunpolis vid Skärholmspolisen.

Tidigare hade de mobila ordningsvakterna mer tid att vara vid Trekanten men sedan Stockholms stad drog ner på deras antal kan de inte bistå polisen på samma sätt som förut. Det påverkar situationen där negativt, menar Christoffer Peyre.

Våldsvåg tar resurser

Även Globenpolisen har svårt att hinna med langningen vid tvärbanestationerna.

– Vi vet att langarna rör sig längs linjen och har indikationer om problem i bland annat Årstaberg, Årstafältet och Linde, genom tips, anmälningar och annan info. Vi gjorde en spaningsinsats längs linjen nyligen då personer greps för narkotikabrott. Men vi kan inte vara där hela tiden, säger kommunpolisen David Norell.

Även David Norell betonar att gängkriminaliteten kräver mycket av polisens tid.

– Den senaste våldsvågen slukar enormt mycket resurser. Vi måste prioritera och kan inte vara överallt.