– Tack för kaffet! 

Kvinnan packar ner sina pärmar i en gul påse med bilder på en Sandwich och Tiptop som pratar med varandra. Christoffer Cassel har precis säkrat att glassboxen ska vara fylld fyra dagar senare när Olle och Kajsa restaurang och café öppnar.

På bordet intill ligger en verktygslåda och en övervintrad svart skylt med vita bokstäver: ”Varmt välkommen till Kerstin och Britt!”

– Vi ska limma på en ny skiva där, säger Christoffer Cassel som nu tar över restaurangen tillsammans med Claes Ljustander.

Erfarna

Båda har drygt 30 års er­farenhet inom krogbranschen. För drygt tre veckor sedan blev de kontaktade av Kajsa och Olle Nymans stiftelse om de ville ta över krogen.

– Vi blev förälskade i stället, säger Christoffer Cassel.

I köket ska kocken Pauline Byström förvandla blötlagda cashewnötter till cheesecake, citroner till kakor och inkokta rabarber till topping. På en bänk står ett stort bläck med sockrade lingon och väntar på köttbullar.

Vinprovning i trädgården

Christoffer Cassel berättar att menyn hämtar inspiration från både Medelhavet och svensk husmanskost. De har suttit i trädgården och provsmakat vinerna som ska serveras till maten.

– På dagtid blir det likt som det har varit tidigare med hembakad fika och luncher. På kvällen tänkte vi ha små rätter så att det inte blir så ”pricey”. Och vi säljer halvglas vin så att du kan få vin till varje rätt utan att bli skitpackad.

Förhoppningen är att restaurangen ska integreras med konstnärshemmet. Christoffer Cassel visar Olle Nymans arbetsbänk som står utanför köket – full med krossat porslin.

”Värsta kriget”

– Det ser ju ut som att vi har haft värsta kriget här inne, sopat upp allt och lagt på en bänk. Men det är egentligen museiföremål, Olle krossade porslin här och byggde skulpturer av dem. Vi ska göra små miniatyrer av arbetsbänkarna och sätta på borden, säger Christoffer Cassel.

Kajsa och Olle Nyman älskade hundar och därför kommer hundar också vara välkomna på restaurangen. Syskonens matlagning kommer också att smitta av sig på menyn.

– Kajsa gillade att laga köttbullar, fläsk och raggmunkar. Köttbullar kommer vi att ha. Säkert en svensk klassiker som rimmad lax också. Men vi kommer ­kanske att hotta till det och ha lite picklad lök till, säger Christoffer Cassel.