Vaccinationsmottagning. Aleris vid Hötorget håller extra öppet för 16-17-åringar. Martina Meyer är ansvarig för vaccinationerna. Foto: Aleris

Nya krafttag ska få fler 16-17-åringar att ta sprutan

Svårt att komma ifrån skolan för vaccinering? Nu håller Aleris mottagning vid Hötorget extra öppet för 16- och 17-åringar, vaccinbussar kör till gymnasieskolorna och Fållan i Johanneshov har drop in på eftermiddagarna.

  • Publicerad 13:30, 30 aug 2021

På lördag, den 4 september, håller Aleris vaccinationsmottagning vid Hötorget extra öppet bara för gymnasieelever.

— Det är inte alltid möjligt för gymnasieelever att lämna skolan för att vaccinera sig. Vi vill med vår insats underlätta vaccineringen. Därför kraftsamlar vi och gör vi detta på en lördag. Alla tider vi släpper den fjärde september går endast att boka av 16–17 åringar, säger verksamhetschef Sandra Schönbeck i ett pressmeddelande.

Vaccination bokas via appen Alltid öppet via telefonbokningen vars nummer finns på 1177.

Oro i skolorna

Smittspridningen har tagit fart igen under sommaren, mycket på grund av den mer smittsamma deltavarianten av viruset, och många befarar att den ska eskalera vid skolstarten.

Munskydd på när gymnaseielever återvänder till skolan

Även regionen satsar nu extra på att få unga att vaccinera sig, och med start måndag den 30 augusti finns en buss på skolgårdarna i Upplands-Bro och en i Södertälje, där eleverna kan vaccinera sig på skoltid.

Vaccinationsbuss till Upplands-Brogymnasiet

Fler kommuner, där vaccinationstäckningen är lägre än på andra håll, kan komma ifråga.

Drop in i Fållan

Och vaccinationsmottagningen Fållan i Johanneshov som drivs av Doktor24 har öppnat drop in för 16-17-åringar mellan 13 och 15 varje eftermiddag.

"Vi har sett att ett snabbt vikande för vaccination hos 16-17 åringar och hoppas att vår satsning kan få fler unga att ta chansen och vaccinera sig" skriver kommunikationschef Sara Dannborg i ett mejl.

Dos ett till nästan hälften

Det var den 9 augusti som regionen öppnade för vaccinering av 16–17-åringar. Enligt den senaste rapporten har 47,7 procent i åldersgruppen fått sin första dos.