Det nybildade a-laget hos Kälvesta idrotts- och friidrottsförening, Kiof, spelar i år i division 6. Infälld i bild, herrlagets tränare Niklas Hallén. Foto: Kälvesta idrotts- och friidrottsförening och Privat

Nya konstgräsplanen succé för fotbollen i Kälvesta

Den nya konstgräsplanen kom i grevens tid för fotbollens överlevnad i Kälvesta. Nu väntas 450 spelare i olika åldrar tillhöra på nytt-födda Kälvesta idrotts- och fritidsförening inom ett par år.

  • Publicerad 16:42, 16 apr 2021

Kälvesta idrotts- och fritidsförening, Kiof, har sedan början på 2000-talet levt en tynande tillvaro och kämpat för sin överlevnad.

– Föreningen har överlevt och halkat med på ett bananskal, vi har verkligen legat på snöret, säger nygamla tränaren Niklas Hallén.

Konstgräset som kom på plats på bollplanen hösten 2019 ser ut att ha blivit vändningen.

Antalet medlemmar har under ett år ökat från 90 till runt 250. I vårens fotbollsskola väntar man sig ett 60-tal nya barn och klubben tror att närmare 450 spelare kommer tillhöra klubben inom ett par år.

Det nybildade a-laget hos Kälvesta idrotts- och friidrottsförening, Kiof, spelar i år i division 6. Tidigare fick träningar förläggas i Vällingby eller Blackeberg. Foto: Kälvesta idrotts- och friidrottsförening

En fotbollsförening överlever inte utan konstgräsplan

– Det är liv i Kälvesta igen. Ingen behöver längre skjutsa barnen en halvmil för att de ska få spela riktig fotboll. Ungdomar hänger på planen på kvällarna, det är jättekul, säger Niklas Hallén.

Äntligen konstgräs för Kälvestas fotbollslirare

Han började själv i klubben som knatte en gång tiden.

– Det finns ett stort sug i Kälvesta efter detta. Nu får vi två ytterligare tjejlag och två, tre ytterligare knattelag, säger han.

För det nystartade herrlaget blev det uppflyttning direkt – i år spelar de i division 6. Och de slipper spela hemmamatcherna i Blackeberg.

Äntligen har konstgräset kommit till Kälvesta bollplan

– Många i 20-årsåldern häromkring vill spela i Kiof. Fotbollen betyder väldigt mycket för dem. Framförallt nu, under pandemin har det inte funnits mycket för dem att göra på kvällarna, säger Niklas Hallén.

Kälvesta bollplan. Tidigare fick Kiof förlägga träningar i Vällingby eller Blackeberg. Foto: Martin Lundgren/Creative commons

Foto: Martin Lundgren/Creative commons

Det blågröna styret i Stockholms stad har tidigare slagit fast att just fler och bättre anläggningar är den högst prioriterade idrottsfrågan för att få in fler ungdomar i idrotten.

Förutom konstgräset på Kälvesta bollplan har även omklädningsrum och parkeringsplatsen renoverats och ny belysning har satts upp.

"Överlever inte utan konstgräs"

Totalt kostade upprustningen staden 13,5 miljoner kronor.

– En fotbollsförening överlever inte utan konstgräsplan. Vi har även fått tillåtelse att sälja kaffe och dricka vid planen. Det känns verkligen som att klubben blommat upp, säger Niklas Hallén.

Klubben var stor på 80-talet

Kälvesta IoF (Kiof) grundades i februari 1973 sedan en stor grupp nyinflyttade familjer i det nybyggda Kälvesta saknat aktiviteter på fritiden. Klubben startade verksamhet inom fotboll, hockey, bandy och basket och blev rätt och slätt kända som Kiof.

Som störst var klubben på 1980-talet. 1982 hade man 1 200 medlemmar. Bollplanen ligger längs väg 257 nära Lundaterminalen, mellan Kälvesta och Lunda.

Medlemstalet dalade efter år 2002 sedan hockeysektionen slagits ihop med Hässelby SK:s.

Klubbens lag spelar i vinrött och gult.

Visa merVisa mindre