Kälvesta idrotts- och fritidsförening, Kiof, har sedan början på 2000-talet levt en tynande tillvaro och kämpat för sin överlevnad.

– Föreningen har överlevt och halkat med på ett bananskal, vi har verkligen legat på snöret, säger nygamla tränaren Niklas Hallén.

Konstgräset som kom på plats på bollplanen hösten 2019 ser ut att ha blivit vändningen.

Antalet medlemmar har under ett år ökat från 90 till runt 250. I vårens fotbollsskola väntar man sig ett 60-tal nya barn och klubben tror att närmare 450 spelare kommer tillhöra klubben inom ett par år.

– Det är liv i Kälvesta igen. Ingen behöver längre skjutsa barnen en halvmil för att de ska få spela riktig fotboll. Ungdomar hänger på planen på kvällarna, det är jättekul, säger Niklas Hallén.

https://www.mitti.se/nyheter/antligen-konstgras-for-kalvestas-fotbollslirare/lmsjy!7220833/

Han började själv i klubben som knatte en gång tiden.

– Det finns ett stort sug i Kälvesta efter detta. Nu får vi två ytterligare tjejlag och två, tre ytterligare knattelag, säger han.

För det nystartade herrlaget blev det uppflyttning direkt – i år spelar de i division 6. Och de slipper spela hemmamatcherna i Blackeberg.

https://www.mitti.se/nyheter/antligen-har-konstgraset-kommit-till-kalvesta-bollplan/repsiy!zy9kj4FoOvDJYpX5UWQZ2A/

– Många i 20-årsåldern häromkring vill spela i Kiof. Fotbollen betyder väldigt mycket för dem. Framförallt nu, under pandemin har det inte funnits mycket för dem att göra på kvällarna, säger Niklas Hallén.

Det blågröna styret i Stockholms stad har tidigare slagit fast att just fler och bättre anläggningar är den högst prioriterade idrottsfrågan för att få in fler ungdomar i idrotten.

Förutom konstgräset på Kälvesta bollplan har även omklädningsrum och parkeringsplatsen renoverats och ny belysning har satts upp.

"Överlever inte utan konstgräs"

Totalt kostade upprustningen staden 13,5 miljoner kronor.

– En fotbollsförening överlever inte utan konstgräsplan. Vi har även fått tillåtelse att sälja kaffe och dricka vid planen. Det känns verkligen som att klubben blommat upp, säger Niklas Hallén.